Csíkszeredában nyit az új bevásárlóközpont

Enyhítették a korlátozásokat

7 900

A május 15-én enyhülő korlátozások hatására Csíkszereda vezetői, valamint a Katasztrófavédelmi Bizottság számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy lassan, de biztosan újra működni kezdjen a város. Döntöttek az ideiglenesen újra induló oktatás feltételeinek biztosításáról, és új helyre költözik a piac.

Ráduly Róbert Kálmán: Lassan de biztosan indul újra az élet  Fotó: László F.Csaba

A rendkívüli állapot végével újabb érdekes időszak keződik, s bár lassan újraindul a gazdaság, az oktatás, nem lesz minden a régi. Az elfogadott jogszabály csak később lép érvénybe, így még nincsenek pontos információk erről – hangzott el tegnap Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

– Újabb koronavírusesetet diagnosztizáltak a térségben. A beteg egy szomszédos faluból származik, jelenleg a csíkszeredai kórházban kezelik – tájékoztatott a polgármester.

Kulturális és sport intézmények működéséről is döntött a bizottság, a lazítások viszont nem vonatkoznak a nyilvános vagy tömegrendezvényekre. A Csíki Székely Múzeum hétfőn kezdi a munkát, korlátozott létszámban, a Csíki Játékszínhez pedig visszatér a műszaki személyzet, hogy a hónap végéig befejezhessék a felújítást. A színházi próbák júniustól esedékesek, akárcsak a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes próbái. A városi sportklubnál már szervezhetők szabadtéri edzések, táborok. A felsorolt intézkedéseket az intézmények vezetőinek bevonásával hozták meg – hangzott el.

Öt fertőzött van Székelyudvarhelyen, 18 személy már felgyógyult a betegségből.

Intézményes karanténban 61, míg otthoni elkülönítésben 35 szemjély tartózkodik. 178 szépkorú lakos igényelte a hivatal segítségét és 17-en vannak a hajléktalanszállón. A városi bizottság csütörtökön tartott ülésén több határozat született arra vonatkozóan, hogy hogyan működik majd a gazdaság, és a város különböző intézményei – hangzott el a sajtótájékoztatón

.

Ellenőrzött tanítás

– Az első és egyik legfontosabb ügy az iskolákkal kapcsolatos. Minden intézményben az ideiglenes oktatás alatti ki-és belépésre, óvintézkedésekre vonatkozó szabályzat. Minden bizonnyal a hónap végéig megérkeznek az ózongenerátorok és a távhőmérők is – mondta a városvezető.

Ezenkívül beszereztek még 180 fertőtlenítőszer-adagolót és 900 liter fertőtlenítő folyadékot. Lehetőség lesz a veszélyes hulladék elszállítására, valamint június 2-től kezdik a munkát azok a szolgáltatók, akik a diákok szállításában lesznek az önkormányzat segítségére. A felújítás alatt levő Nagy Imre Általános Iskolában rendelkezésre bocsájtják a legfelső emeletet a vizsgák idejére, valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium épületének egyik szárnyát.

Ráduly Róbert Kálmán elmondta, a Tulipán Áruház május 15-én nyit újra, a piaccsarnok emeletén levő egységek pedig jövő hétfőn. A helyi tömegközlekedés június elsején indul, és a Fészek központ is megnyitja kapuit a vásárlók előtt. A városi és a megyei önkormányzat közösen úgy döntött, hogy a következő hetekben újraszervezi a piacot és a helyi termelők vásárát.

– Az Erőss Zsolt Aréna melletti parkolót jelöltük ki erre a célra, közel negyven standot állítunk fel. Május 16-tól kezdődően minden szombaton lesz vásár, reggel 9-től 16 óráig. Szerdánként, május 20-tól ugyanitt lesz a piac, ami eddig a Promenádon kapott helyet, júniustól hetente három alkalommal – fűzte hozzá a városvezető.

 

Visszafogott kulturális tevékenység

– A Szentkereszt plébániától érkezett kérésnek is igyekszünk eleget tenni, így vasárnap, ha az idő is jó lesz Darvas-Kozma atya tart szabadtéri szentmisét – tette hozzá Ráduly Róbert Kálmán.

 

Tudatosabb a lakosság hozzáállása

A városházán heti hat napon át a lakosságnyilvántartó fogadja az ügyfeleket, akárcsak az adóhivatal, amely ideiglenesen a Mikó-várban avolt kávézóban kap helyet. Más esetekben a virtuálisan működő ügyfélfogadást kell igénybe venni.

– Ez a két hónap jó volt arra, hogy a nem igazán felkészült európai társadalom tapasztaljon, tanuljon. Most már van felszerelés, eszköz és tudatosabb hozzáállás. Felkészültebbek és tapasztaltabbakvagyunk, mint márciusban. Fontos, hogy az életünket mindenféle vonatkozásban élnünk kell tovább, hasonló megéléssel, intenzitással, mint a krízis előtt – összegezte meglátásait a polgármester.

Fülöp Orsolya

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.