2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Emléktáblát avattak a Hópárduc tiszteletére

Az orotvai iskolából indulva el lehet jutni egészen a világ tetejére – erre szeretné emlékeztetni a kis település lakóit az az emléktábla, melyet Erőss Zsolt hegymászó tiszteletére állítottak egykori iskolája épületén, Orotván.

Emléktábla az egykori iskola falán. Kiindulópont  Fotó: Lázár Hajnal
Emléktábla az egykori iskola falán. Kiindulópont
Fotó: Lázár Hajnal

[dropcap]A[/dropcap] Gyergyóditró községhez tartozó Orotván a vasárnapi ünnep óta tábla őrzi a 2013-ban a Kancsendzöngán eltűnt Erőss Zsolt emlékét. Akárcsak a csíkszeredaiak és a gyer­gyószentmiklósiak, az orotvaiak is magukénak vallják a legsikeresebb magyar hegymászót. Mint ismert, Csíkszeredában született, Gyergyószentmiklóson járt gimnáziumba és ott is érettségizett, Orotván két évet járt óvodába, valamint az első és második osztályt is ezen a településen végezte el. Erőss Zsolt édesanyja, Erőssné Kovács Edit az emléktábla leleplezésekor azt mondta, fia nem csupán egyik vagy másik települést tekintette hazájának, hanem Csíktól Orotváig az egész vidéket, beleértve kedvenc hegyeit is. Hozzátette, Magyarországra azért költözött, hogy több lehetőség nyíljon ki előtte a hegymászás terén. Több emlékét is felidézte az édesanya az ünnepségen. Mint elmondta, Zsoltról már gyermekkorában kiderült, mennyire vonzza a hegymászás. – Az orotvai óvoda udvarán volt egy kétméteres szikla. Senkinek nem jutott eszébe oda felmászni, csak az én fiamnak. Erre rendelte Isten, ezért tudtam belenyugodni a tragédiába – fogalmazott az asszony. Felidézte, útjai során nagyon féltette fiát, mindig arra kérte, ne induljon egyedül a hegynek az alaptáborból, Zsolt pedig rendszerint azt válaszolta, a csúcs közelében soha nincs egyedül, mert ott még inkább vele van az Isten.
Puskás Elemér, Ditró község polgármestere osztálytársa volt a hegymászónak. Az ünnepségen azt mondta, biztatni szokta az orotvai iskolásokat, mondván, ebből az iskolából indulva fel lehet jutni a világ tetejére, hiszen Erőss Zsoltnak is sikerült. Éppen azért döntött úgy a község önkormányzata, hogy emléktáblát állít, hogy ezt mindig eszébe juttassa a kis település lakóinak, akkor is, amikor esetleg kilátástalannak érzik életüket.
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztályának képviselői, az egykori tagtársak is jelen voltak az eseményen. Dezső László, az EKE korábbi országos elnöke, Erőss gimnáziumi osztálytársa hangsúlyozta, a legsikeresebb magyar hegymászó életéből bárki hitet meríthet, bátorsága példaértékű volt.
Az emléktábla-avató Orotva búcsús rendezvénysorozatának része volt, hiszen a település Szent Péter és Pál napja alkalmából ünnepel. Az eseményen tiszteletét tette többek között a bukovinai székelyek egy csoportja, akik ma a magyarországi Czikó településen élnek, a két közösség szoros barátságot ápol.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb