Emléktáblát avatnak, néptáncgálát rendeznek

Kacsó Andrásra emlékeznek Székelyudvarhelyen

235

Emléket állítanak az egykori népszerű koreográfusnak, nép­táncoktatónak, aki évtizedeken át nemcsak egy sikeres néptánccsoportot vezetett, hanem erős közösséget is létrehozott a Küküllő-parti városban. Egykori tanítványai, pályatársai még minden évben összeülnek, és több mint három évtizeddel Kacsó halála után végre emléktáblát is avathatnak mesterük tiszteletére.

Kacsó András Alsósófalván született 1932-ben. Korán elkötelezte magát a népi hagyományok mellett, már székelyudvarhelyi diákévei alatt tánccsoportot alapított. Tanulmányai elvégzése után Székely­ud­var­helyen kezdett dolgozni, és az 1950-es évek első felétől kezdve komoly kultúraszervező tevékenységbe kezdett, eleinte mint a Gábor Áron Ipari Szövetkezet kultúrfelelőse – elevenítette fel a régmúltat Kovács Lajos, egykori néptáncos, a Kacsó által alapított tánccsoport tagja. Több évtizedes munkássága alatt fiatalok százaiba oltotta be a néptánc, a népi értékek iránti szeretetet, díjak sokaságát gyűjtötte be néptánccsoportjával, tanítványai közül sokan az időközben megalakuló hivatásos néptáncegyüttesek szakirányítóivá vagy táncosaivá váltak. 1987. január 9-én hunyt el, tisztelői ezt a napot választották a megemlékezésre.

Akik felkarolták az ügyet. Jakab Árpád, Kovács Lajos és Sinka Arnold

A 32 éve elhunyt egykori néptáncoktató, koreográfus emlékét máig hűen őrzik pályatársai, tanítványai, azok leszármazottai, évente szerveznek találkozót egymás között. Közel két éve vetették fel, hogy a városnak is fejet kellene hajtania a népi kultúra őrzője, továbbadója előtt, azt is kezdeményezték, hogy az Udvarhely Néptáncműhely vegye fel Kacsó András nevét. Ez – mint korábban lapunk is megírta – végül meghiúsult, idén viszont Kacsó András halálának évfordulóján Jakab Árpád újságíró és a székely­udvarhelyi RMDSZ szervezésében megtartják az emléknapot a művelődési házban. Emléktáblát is avatnak az épület városi park felőli oldalán, az indiai zöld gránitból és bronzplakettből álló alkotás Sántha Csaba szovátai szobrászművész alkotása. Jakab Árpád és Sinka Arnold a művelődési házban péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az előtérben emlékkiállítást is berendeznek korabeli fényképekből, plakátokból, sőt még egy videofelvételt is megtekinthetnek az érdeklődők.
Bár Székelyudvarhely hivatalosan csak most állít emléket az egykori művészeti szakirányítónak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 1992 óta minden évben átadja a róla elnevezett díjat az arra érdemes hagyományőrzőknek. Idén a díjátadást Székelyudvarhelyen tartják holnapután, az elismerést post mortem adományozzák Demény Gáspár táncmesternek, néptáncoktatónak, aki Kacsó András munkásságát vitte tovább. Az emléknapot néptáncgála zárja, ahol az Udvarhely Néptáncműhely mellett fellép a Serittő, a Kékiringó és a Gereben néptáncegyüttes, zenél a Kedves Zenekar.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek