Emléktáblákkal ismerkedtek

Ipics-apacs-javaslatok

81

Fodor Sándor, Szopos Sándor, Pénzes József, Jagelló Izabella – csupán néhány név azok közül, akiknek tiszteletére emléktáblát állítanának a csíkszeredaiak. A meglévő emléktáblákat az Ipics-apacs, Csíkszereda! vetélkedő több mint kétszáz résztvevője vette számba és ők fogalmazták meg javaslataikat további emléktáblák állítására is.

Tőzsér József plakettjénél. Hasznos városismereti vetélkedő fotó: Facebook

Nyolcadszorra szervezett hon­ismereti játékot a Kerekcsere Egyesület Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nagy Imre Általános Iskola támogatásával. Az első Ipics-apacs vetélkedőt 2011-ben tartották, és azóta folyamatosan alakult, fejlődött a játék.
– Kezdetben nem egyetlen téma köré csoportosítottuk a feladványokat, mint most – tájékoztatott Kerekes Szilárd, aki Bartha Dalmával együtt évről évre megszervezi a játékot. – Múltat idéző feladványokat fogalmaztunk meg, amelyek megfejtéséhez keresgélni kellett a városban. A hatodik játék volt az első, 2016-ban, amelyben egyetlen témához, a nagy háborúhoz kapcsolódtak a kérdések, a tavaly pedig az Ipics-apacs, Csíkszereda! hetedik kiadásában az épületeken látható fej-díszítőelemeket kellett keresgélni.
Az idei játékban Csíkszereda város emléktábláihoz kötődtek a feladatok, és a gyerekeknek a versenykérdésekben nem szereplő, további táblákat is kellett keresgélniük pluszpontokért, így összesen harminc emléktáblát „leltároztak” fel. Szintén pluszfeladatként javaslatokat fogalmazhattak újabb emléktáblák állítására.
– Különösen érdekes javaslatok is születettek – fejtette ki a játékvezető. – Forró Krisztina például Berkeczy László (Csíkszereda, 1925 – Eschwege, 2009) szobrásznak állítana emléktáblát a kultúrház falára, a következő felirattal: „Körül vagyok véve a világ legjobb söreivel, de én mégis úgy innék egy pohár hazai ásványvizet.” Kovács Gréta és Járy Janka Jagelló Izabella királynénak, a Csíkszereda mezővárosi létét igazoló első okirat kibocsátójának állíttatna szobrot a központi parkban. Szatmári Júlia 15, általunk meg nem nevezett emléktáblát sorolt fel, és mindegyikről fényképet, illetve rengeteg információt közölt, ugyanakkor négy javaslatot is tett.
Fodor Sándornak 16-an, Erőss Zsoltnak 16-an, Nagy Ödönnek 12-en állítanának emléktáblát. Rajtuk kívül emlékjel állítását javasolták még Bege Antal matematikusnak, Borbély Gábor főesperes-plébánosnak, Cseh Szabolcs színész-kaszkadőrnek, Drócsay Imre grafikusnak, Hegyi István lelkésznek, (Hídvégi) Mikó Ferenc, Csík főkapitányának, Izsák Zoltán biológusnak, Kányádi Sándor költőnek, id. Kosz Szilveszter táncmesternek, Kovács Dénes muzeológusnak, László Pál polgármesternek, Ft. Pénzes József esperesnek, Salló István közéleti személyiségnek, Sarkadi Elek zenetanárnak, Sebestyén Gábor plébánosnak, Szopos Sándor képzőművésznek, Tivai Nagy Imre gazdasági szakembernek, valamint Vámszer Géza néprajzkutatónak.
– Az előző években 80 és130 fő között alakult a feleletet beküldők száma. Idén minden eddiginél több, 238 általános iskolás tanuló nevezett be a játékba, de mivel a gyerekek felnőttek segítségét is igénybe vehették, ennél jóval többen vettek részt a keresgélésben és az adatközlésben – tudtuk meg Kerekes Szilárdtól. A játék során begyűlt történeteket, rajzokat, képeket a Nagy Imre Általános Iskola honlapján (www.nagyimreiskola.ro) tették közzé. Mindazok a játékosok, akik valamennyi kérdésre helyesen válaszoltak vagy kiemelkedően értékes válaszokat adtak, jutalomban részesültek.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek