Emlékplakett a Székelyföld falán

Fodor Sándor tisztelete

60

Szerdán délután leplezték le a Székelyföld folyóirat székhelyének falán elhelyezett, Fodor Sándor írónak emléket állító plakettet, Vetró András szobrászművész alkotását.

Lehullt a lepel. Feledhetetlenné vált Fodor Sándor Fotó: Daczó Katalin

Amint Ferenczes István, a folyóirat alapító-főszerkesztőjének szavaiból kiderült, a helyszínválasztás – még ha kényszermegoldásnak is tűnik – nem volt véletlen, hiszen Fodor Sándor szinte egyedüliként üdvözölte 1997-ben a lapalapítási szándékot és postafordultával kéziratot is küldött, a folyóirat első számában megjelent novellát.
– A későbbiekben is leghűségesebb szurkolónk volt – tette hozzá Ferenczes István, aki röviden felidézte az emléktábla-állítás kálváriáját és első Fodor-könyv élményét is. Tóth László főkonzul a Csipike örök érvényűségéről és örök élményűségéről szólt, úgy vélve, az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy ezután is olvassák Fodor Sándor műveit és méltó helyre kerüljön a magyar irodalomban. Veress Dávid, Csíkszereda önkormányzatát képviselve az 1989 utáni első díszpolgár szülőföldhöz való ragaszkodását méltatta és elmondta, hogy folyamatban van a Fodor Sándor utcanévadás és a szülőváros szoborral is tisztelegni fog az író emléke előtt. Vetró András kiemelte, hogy a dombormű készítése alatt mindvégig az író szövege vezérelte: az a szöveg, amivel annak idején Fodor Sándor az édesapját, Vetró Artúrt méltatta. – Így tudtam leróni a hálámat – hangsúlyozta. Fodor Eszter, az író lánya, köszönte, hogy nem hagyják feledésbe merülni az édesapja emlékét. Az ünnepég zárásaként Darvas-Kozma József esperes-plébános áldotta meg az alkotást.
Fodor Sándor 1927-ben Csík­somlyón született, történetesen a Fodor-házként ismert kúrián (de nem volt rokona a házépítő Fodor Ignácnak) és Csíksomlyón nevelkedett, a Szék útja 24. szám alatt. Ez utóbbi helyre egy emléktábla elkészült, de végül a ház mai tulajdonosai nem egyeztek bele az elhelyezésébe. A mostani emléktábla-állítást a Székelyföld Alapítvány, a Gerkon Electro Kft. és Csíkszereda Önkormányzata támogatta, az emlékállítás fő mozgatórugója Szekeres Adorján volt…

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek