Emlékezni az elesettekre

Ferenc pápa béke világnapi üzenete

21

A béke világnapját Szent VI. Pál pápa kezdeményezésére mindig az év első napján tartják meg. Az alábbiakban Ferenc pápa erre az alkalomra írt üzenetét foglaljuk össze olvasóink számára. A Szentatya hangsúlyozza: a béke sosem redukálható pusztán csak a hatalom és félelem közti egyensúlyra.

Lényegében egy olyan politikai tervezet gyümölcse a béke, amely a kölcsönös felelősségen és az emberek egymásrautaltságán alapul. Ugyanakkor kihívás is, amelyet mindig újra el kell fogadni – olvasható Ferenc pápa béke világnapi üzenetében. Szent VI. Pál pápa kezdeményezését rendszerint az év első napján tartják, és az egyetértés fontosságára emlékezteti az embereket.
Erre az alkalomra írt üzenetben a Szentatya a háborúkra és az elesettekre emlékezik, és rámutat arra is, hogy a béke sosem redukálható pusztán csak a hatalom és félelem közti egyensúlyra. Megjegyzi: elfogadhatatlan az olyan politikai megközelítés, amely minden gonosz miatt a bevándorlókat okolja és a szegényeket megfosztja a reménytől.
Ferenc pápa megfogalmazza a béke politikájának aspektusait is. Elsőként arra buzdít, hogy békében legyünk önmagunkkal, és utasítsuk vissza a haragot és türelmetlenséget. Másodszor: a családtagokkal, barátokkal, idegenekkel, szegényekkel és a szenvedőkkel való együttérzésre sarkall és figyelmességre int.
A harmadik pont értelmében pedig az Istennel, teremtéssel kapcsolatos megbékélésre szólítja fel az embereket, közösségeket. Leszögezi: ismerjük fel újra Isten ajándékait, és fedezzük fel egyéni, valamint közös felelősségünket a világ polgáraiként.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek