2021, január 18, hétfő.

Emlékezés és jövőbe mutató tervek

Megemlékezéssel egybekötött tanévnyitó ünnepséget tartott szombaton a gyergyószárhegyi Tatárdombon a község önkormányzata, közösen a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, a Kájoni János Gyermekvédelmi Központtal és a Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémiával. Az ünnepi szentmisét és koszorúzást sportdélután követte, ahol Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal találkozhattak az érdeklődők, a gyerekek pedig bokszedzésen vehettek részt.

Ünnepség a Tatárdombnál. Emlékezés és jövőbe tekintés Fotók: Boncina-Székely Szidónia

A Gyergyóditróból induló gyalogos zarándoklat a Szárhegy határában álló tatárdombi emlékműhöz vezetett, ahol egész napos programmal várták az érdeklődőket.
A tanévkezdő szentmisén Böjte Csaba testvér gondolatait hallhattuk, és elgondolkodhattunk annak üzenetén, mely szerint minden embernek van egy feladata, amelyet teljesítenie kell. A ferences szerzetes a tatárdombi csatára utalva elmondta: székely őseink megoldották a rájuk háruló feladatot, méghozzá úgy, hogy több száz év elteltével is össze tudunk itt gyűlni és megköszönni istennek és hőseinknek, hogy megmaradhattunk szülőföldünkön.
A teremtő isten feladatot ad mindannyiunknak, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Fontos feladatunk lenne nekünk felnőtteknek, hogy fiataljainkat ne bátortalanítsuk el, inkább biztassuk őket, hogy családot alapítsanak és merjenek felelősséget vállalni. Lelkesítsük egymást és tudjunk vigasztalni is, hiszen az új tanév kezdetén is szükség van erre; tekintsünk úgy rá, mint egy lehetőségre, amely gyermekeink számára adódik – mondta el Böjte Csaba.
A szentmisét követően Huszár Árpád, a Godako Ökölvívó Akadémia alapító tagja tiszteletbeli elnöki tisztséget adományozott Böjte Csabának.
Böjte atya felismerte, hogy a sport, és ezen belül az ökölvívás által hivatást, sikeres életet és jobb jövőt lehet adni azoknak a gyermekeknek, akiknek erre képességük van, csak meg kell teremteni számukra ennek lehetőségét. Látta, hogy jó kezdeményezés, így odaállt mellé, ezzel pedig másokat is erre irányít, így tud igazi közösségi értékké válni a tevékenységünk – mondta Huszár Árpád, és hozzátette: bíznak benne, hogy a közös munka meghozza az eredményt és többen a gyermekek közül az egész nemzet büszkeségeivé válnak a világ legrangosabb versenyein.
Az ünnepség koszorúzással folytatódott az emlékműnél: a szárhegyi és ditrói székelyek Gábor deák vezetésével itt győzték le a tízszeres túlerőben lévő tatárokat 1658-ban. A kegyelet koszorúját többek között Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának nevében Soós Zoltán konzul is elhelyezte.

A délutáni sportprogramot hagyományteremtő céllal szervezte a Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia: a közönségtalálkozó után a gyermekek közös edzésen vehettek részt Erdei Zsolttal, majd Tatárdomb-kupa ökölvívó- és labdarúgótorna következett. Az ünnepség közös énekléssel és tábortűzzel ért véget.
A tatárdombi ünnepség jelmondatául Böjte atya legendássá vált üzenetét választották: Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé. A jelmondat ezúttal is igaznak bizonyult, hiszen jövőbe mutató együttműködések és közös célok fogalmazódtak meg a történelmi helyszínen.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb