2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Emlékezés a katonatemetőben

Megemlékezést rendeztek tegnap az úzvölgyi katonatemetőben a román hadsereg napján. Az eseményen mintegy háromszáz fős tömeg gyűlt össze, szemmel láthatóan kevesebben vettek részt, mint a tavalyi temetőfoglaláson. Az esemény békésen zajlott.


Október 25-e a román hadsereg napja, ezért megemlékezést szervezett a Calea Neamului Egyesület és a dormánfalvi önkormányzat. A megemlékező szertartáson fáklyás felvonulással tisztelegtek a résztvevők a világháborúban elhunyt román katonák emléke előtt, és felolvasták a völgyben elesett román katonák nevét. A megemlékezésen jelen volt a Calea Neamului Egyesület elnöke, Mihai Marin Târnoveanu, valamint Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma, akik fel is szólaltak.

– Ez itt román föld, függetlenül attól, hogy Hargita, Bákó megyében vagyunk, vagy Dormánfalván. Mi a keresztekért és a műemlékekért harcolunk, a román katonák emlékének becsületéért. Senki se mondja, hogy itt nem folyt román vér! Itt román beszéd hallható, itt román föld van! – mondta Mihai Marin Târnoveanu hazafias, nemzeti önérzetű beszédében.

A dormánfalvi polgármester, Constantin Toma szerint mindaz, ami a temetőben történik, szimbólumértékű.

– Minden bizonnyal Isten akarata volt, hogy mi 2019-ben újra gyújthattuk a románság lángját. A jogerős ítélet szerint a katonatemető Csíkszentmártonhoz tartozik, de az ítélet nem mondja ki, hogy nem románok az eltemetett hősök. Nem tilos tisztelegni a hősök előtt! Itt kell lennünk méltóságteljesen, és imádkoznunk kell, hogy a lelkük az égbe kerüljön! – mondta a polgármester.

Az esemény szervezői megkérték a résztvevőket, hogy a járványügyi korlátozásokat tartsák tiszteletben, tartsanak távolságot és viseljenek maszkot. Több rendőr is jelen volt, akik maszkot adtak azoknak, akiknek nem volt. Annak ellenére, hogy nem agresszív rendezvény volt, a szertartás végéhez közeledve egy kisebb csoport hangosan kiabálta: 

– Hargita, Kovászna román föld!


Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb