2021, január 17, vasárnap.

Emléket állítanak a ferences atyának

Életnagyságú szoborral állítanak emléket Gyergyószárhegyen a néhai ferences szerzetesnek, Ervin atyának. Az elképzelés a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Kájoni János Alapítvány és az Erdélyi Ferences Rendtartomány, valamint civil adományozók hozzájárulásával, illetve várhatóan magyar kormánytámogatásból valósul meg.


AGyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ előtti téren állíttatja fel azt az emlékművet a község önkormányzata, amellyel Ferencz Béla Ervin atya emléke előtt tisztelegnek. 

– Az emlékművel próbáljuk jelképezni azt a szellemei és kulturális értéket, ami ő hagyott és amit Gyergyószárhegy a ferenceseknek köszönhetően, Kájoni Jánostól kezdve Ervin atyáig, birtokol – mondta a tervek kapcsán Danguly Ervin, a község polgármestere. 

A Polgár Botond szobrászművész által megtervezett, térdelő szerzetest ábrázoló szobrot Szárhegy önkormányzata szerette volna már nyár elején, Ervin atya 100. születésnapjára felavatni, de a járvány miatt a megpályázott anyagi forrástól elestek. Böjte Csaba szerzeteshez fordult segítségért a község vezetése. 9 millió forint a teljes kivitelezési költség, majdnem felét felvállalta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. A másik felét a község állja, civil kezdeményezésre gyűjtésbe fogtak. Egy olyan civil szervezet, a Kájoni János Alapítványon keresztül zajlik a gyűjtés, amelyet maga Ervin atya hozott létre. 

Ferencz Béla Ervin atya 1920. május 10-én született Gyergyó­szárhegyen. 1938-ban Medgyesen öltötte magára Szent Ferenc ruháját a Kisebb Testvérek Rendjének Erdélyi Tartományában. 1943-ban Gyula­fehérváron szentelték pappá. Lelkipásztorként többek között Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Zetelakán, Tornyán, Désen, Déván, Fogarason és Gyergyószárhegyen tevékenykedett. Életét az evangéliumért és az igazságért való kiállás jellemezte, amelyért a kommunizmus ideje alatt két alkalommal is börtönt viselt. Az atya 2013-tól Csíksomlyón teljesített papi szolgálatot. Életútjának elismeréseként 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.


Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb