2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Emlék a névadónak és a támogatónak

Egész alakos Orbán Balázs-szobor áll a legnagyobb székely nevét viselő gimnázium előtt Székely­keresztúron. A köztéri alkotást a nagy múltú tanintémény egykori diákja, Demeter István készítette és adományozta az alma maternek. Idén éppen negyed évszázada, hogy az iskola újra felvette Orbán Balázs nevét.

Orbán Balázs-szobor a gimnázium előtt. Múlt és jövő Fotó: Facebook
Orbán Balázs-szobor a gimnázium előtt. Múlt és jövő Fotó: Facebook

A 25 éves évfordulóra készült el a nagyméretű, egész alakos kőszobor, amelyet a gimnázium főbejárata mellett állítottak fel. Az alkotás leleplezése egyik legkiemelkedőbb pontja volt a hétvégi iskolaünnepségnek. A székelykeresztúri Demeter István alkotóműhelyéből került ki a szobor, a művész egykor diákja volt az ünneplő iskolának. Korábban ő készítette a tanintézmény régi székhelyén található Orbán Balázs-szobrot is, abban az épületben manapság a Berde Mózes Unitárius Gimnázium működik.
Az Orbán Balázs Gimnázium története közel két évszázadra nyúlik vissza. Érdekes mozzanat, hogy 1876-ban báró Orbán Balázs alapítványa 500 forintot adományozott az iskolának. Az akkor működő öt osztály mindegyikének legjobb diákja kapta meg ösztöndíjként 100 forint kamatját. Az 1890. április 16-án keltezett végrendeletében Orbán Balázs további 100 forintot hagyott hátra, hogy az a szegény székely diákok ösztöndíjalapját képezze, illetve 100 forintot pótolt a VI. osztály tanárainak a fizetésalapjába. A tanintézmény a legnagyobb székely nevét viselte már 1940–1948 között is, és éppen a nagy utazó és író halálának 100. évfordulóján vette vissza a nevet 1990 májusában. Mintegy másfél évtizede új épületben zajlik a tanítás, jelenleg majdnem 600 diákkal.
Egy kisebb, márványból készült mellszobrot is lelepleztek az évfordulós ünnepségen, ez a 2012-ben elhunyt Ernst Fucksnak állít emléket, a svájci állampolgár volt az elmúlt időszakban az iskola egyik legjelentősebb támogatója. A róla készült alkotás is Demeter István munkáját dicséri.
A csekefalvi születésű szobrászművésznek több alkotása is díszíti Székelykeresztúr egy-egy közterét, szobrai Gyergyószárhegytől kezdve számos magyarországi településen át a belgiumi Cominban is megtalálhatók.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,343RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb