Emelkedtek a helyi adók Gyergyószentmiklóson: Régi és új kedvezmények

50

Kismértékben emelkedtek a helyi adók és illetékek idéntől Gyergyószentmiklóson. Bevezettek új illetéket és kedvezményeket is. Már lehet fizetni.

Néhány lejjel nőttek az adók                                                                                                          Fotó: Lázár Hajnal

Decemberben fogadta el a gyergyószentmiklósi önkormányzat a 2020-as évre érvényes helyi adókat és illetékeket. Kismértékű emelkedésre számíthatnak a lakosok, a törvény által előírt, a tavalyi inflációval arányos az emelés. Kertész László, a városháza szóvivője azt mondta, átlagosan 6 százalékkal nőtt a fizetnivaló mértéke az egyes adónemeknél. Például egy 50 négyzetméteres lakás esetén 6 lejes emeléssel kell számolni, a tavalyi 147 lej helyett idén 153 lej az adó. Egyhektárnyi szántó adója 12 lejjel növekszik 120 lejről, 132 lejre. A járművek esetén új módszerrel számolnak, a kisebb hengerűrtartalmú autók esetén csökkenés tapasztalható, az 1700 köbcenti felettieknél viszont emelkedik az adó. Például egy 1400 köbcentis motorral rendelkező autó tulajdonosa tavaly 63 lej adót fizetett, idén kevesebbet, 60 lejt kell fizetnie. Viszont egy 1800 köbcentis jármű tulajdonosa a tavalyi 171 lej helyett idén már 181 lejt fizet.
Az illetékek esetében sem lesz nagy változás – közölte Kertész. Egy új, 10 lejes illetéket vezettek be, ami a digitális tervkivonatokra vonatkozik. Emellett újdonság a Gyilkostó üdülőtelep népszerűsítését célzó illeték bevezetésének tervezete is: ennek értelmében az üdülőtelepen megszálló vendégek 2 százalékos idegenforgalmi adót kell fizessenek. A befolyt összeget az üdülőhely reklámozására, népszerűsítésére fordítják majd – amennyiben a testület elfogadja az erre vonatkozó szabályzatot.
A már megszokott adókedvezmények idén is érvényesek, emellett újabbakat is bevezettek. A szóvivő elmondása szerint az egyik a sportbázisok működtetése esetén alkalmazandó épület-adó-kedvezmény, a másik pedig a kistermelőkre vonatkozik, akik a helyi zöldségpiacon árusítják a termékeiket.
Tavaly november végéig a gyergyószentmiklósiak az adók 82 százalékát fizették be. A kamatkedvezmény lehetőségét 159-en kérték és 156-an éltek vele: kifizették elmaradásaikat, hogy a kirótt kamat befizetése alól mentesüljenek.
Az adókat már lehet fizetni a polgármesteri hivatal Fürdő utcai pénzügyi osztályán. Idén is érvényes az adókedvezmény a március végéig kifizetett adókra, 10%-ot spórolhatnak meg a befizetendő értékből a lakosok, ha igyekeznek az év első három hónapjában törleszteni kötelezettségeiket.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek