Emelkedőben a tbc-s megbetegedések száma

Több ezer új eset évente

150

Március 24. a tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkor) elleni küzdelem világnapja. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár kimutatása szerint Hargita megyében az elmúlt három évben nőtt a tbc-s megbetegedések száma.

A Hargita Megyei Köze­gészségügyi Igazgatóságnak a világnap alkalmával közzétett közleménye szerint Romániában 2017-ben 14 ezer új tbc-s esetet regisztráltak, Hargita megyében pedig szintén 2017-ben 58 új beteget vettek nyilvántartásba.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2017-ben világszerte tíz millió embert tartottak nyilván ezzel a betegséggel. A tuberkulózisos betegek 90 százaléka felnőtt volt, 36 százaléka nő, a gyermekek száma pedig elérte az egymilliót. Két évvel ezelőtt világszerte 1,6 millió személy hunyt el a betegségben. A 2017-ben Romániában diagnosztizált 14 ezer új tbc-s beteg közül 4600 nő és 9400 férfi. Hatszáz esetben négy évnél kisebb gyermekek betegedtek meg. A tbc Romániában 2017-ben 927 halálesetet okozott. Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint a legtöbb halálesetet, 181-et az ország északkeleti régiójában regisztrálták.
Az Egészségügyi Világszervezet a tuberkulózis felszámolása érdekében a 2019–2023 közötti időszakra azt tűzte ki célul, hogy legalább 40 millió tuberkulózisos beteg kapja meg a szükséges egészségügyi ellátást és legalább 30 millió ember vegyen részt a megelőző programokon.
A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár közleménye szerint Hargita megyében 2016-ban 927 tbc-s beteget kezeltek a kórházakban. 2017-ben ez a szám 1225-re emelkedett, tavaly pedig 1481 tbc-s beteget láttak el a kórházakban.
A gyógyszeres kezelésükre fordított összeg is évről évre nőtt, 2016-ban 11 717 lejt, tavaly pedig 18 013 lejt költöttek erre a célra. Amint arra a pénztár közleményében rámutatnak, a tuberkulózis tünetei közé tartozik a hosszú időn át fennálló köhögés, véres köpet, továbbá fogyás, fáradtság, láz, éjszakai izzadás, étvágytalanság. A cukorbetegség, krónikus vesebetegség, májbetegség szilikózis, a krónikus obstruktív légúti betegség, az alkoholizmus, továbbá egyes, az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelések elősegíthetik kialakulását. Szintén a betegség kockázati tényezői közé sorolják a dohányzást, az alultápláltságot, az egészségtelen lakhatási körülményeket. Bár az egyes gyógyszerekkel szemben kialakult rezisztencia manapság megnehezíti a kezelést, a tuberkulózis megfelelő kezeléssel gyógyítható.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek