Emelkednek jövőre az adók

Városi tanácsülés Csíkszeredában

161

A tavalyi 1,3 százalékos inflációhoz igazodva mérsékelten emelkednek jövő évtől a különböző adónemek Csíkszeredában. A növekedés mértéke sok esetben annyira elenyésző lenne, hogy azt be sem vezetik, ellenben a bel- és kültelkekért, valamint a garázsokért érezhetően magasabb összeget kell majd fizetni.

EU-s pályázatoktól bádoggarázsokig. Fontos kérdésekben döntöttek Fotó: László F. Csaba

Idén áprilisban ismertté váltak az infláció mértékéhez igazított adóemelés részletei, azonban Csíkszereda önkormányzati tanácsosi testülete a múlt csütörtöki soros havi tanácsülésen fogadta el az erről szóló határozatot.
Ţiriac Rodica, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy jelentősebb adóemelkedések azokon a területeken lesznek érzékelhetők, amelyek esetében egyébként is magas az illeték.
– Az ideihez képest a magánszemélyek esetében csak az épület- és telekadók emelkedtek valamennyire, de alig érezhető a növekedés, csupán néhány lejjel kell majd többet fizetniük a polgároknak. Bizonyos esetekben annyira elenyésző az 1,3 százalékos emelkedés, hogy végül nem is emeltük az adó mértékét. Sajnálatos módon azonban az idei infláció olyan magas volt, hogy a jövőit követő évben (2020-ban – szerk. megj.) majd megérződik – vetítette előre az adóosztály vezetője.
2019-ben egy központi városrészben található kétszobás, 55 négyzetméteres lakás után az eddigi 177 lej helyett 179 lejt kell fizetünk a városkasszába, míg egy 100 négyzetméteres magánháznak az eddigi 230 lej helyett 233 lej lesz az adója. Egy, a C-zónában található félhektáros építkezésre alkalmas belterület adója eddig 185 lej volt, ezután 188 lej lesz. Belterületen található szántóföld hektáronkénti adója 94 lejről 101-re növekszik, ugyanez külterületen 101 lejről 113-ra.
A járművek esetében pedig csak a 2400 köbcentisnél nagyobb motorral rendelkező autók adója emelkedik 12-től 30 lejig terjedő összeggel. A leglátványosabb emelés a – lebontásra ítélt – garázsok illetéke: 300- ról 450 lejre emelik az éves illetéket. Ugyanakkor az eddigi 200 helyett 300 lejre emelkedik azon parkolók bérleti díja is, amelyek sorompóval lezárt lakóövezetben találhatók.

Tömbházszigetelés és közterület-birtokbavétel

A városi tanácsülésen jóváhagyták tizenegy tömbház hőszigetelési munkálatainak dokumentációját, illetve eldöntötték, hogy a város pályázni fog ezekre. Az Octavian Goga, a Nárcisz és a Lendület sétányon, valamint a Fenyő, a Mérleg és a Decemberi forradalom utcában található, összesen 11 panel hőszigetelése esetében most a finanszírozáshoz szükséges pályázatok kiírására várnak. Szintén elfogadták a Liviu Rebreanu Általános Iskola, valamint a Micimackó Napközi Otthon felújítását és hőszigetelését érintő munkálatok dokumentációját is.
A városvezetés megegyezett továbbá Hargita Megye Tanácsával arról, hogy a Szabadság tér és a megyeháza között található területet átadják Csíkszereda tulajdonába, hogy az új városi mobilitási tervnek megfelelően ezt a részt is átalakítsák.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek