Emelik a peronokat, új sorompók

Vasúti munkálatok idén és jövőben is

629

Rég várt munkálatok kezdődtek a csíkszeredai vasútállomáson: idén év végéig megemelik a peronokat, azonban a vonattal utazók még nem lehetnek teljesen elégedettek, mivel a járófelület nem emelkedik a vonatlépcsők szintjére. Továbbá a vasúti és közúti közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében öt vasúti átjárót sorompóval látnak el a 400-as fővasútvonal Hargita megyét átszelő szakaszán.

Vonat és utasok a csíkszeredai vasútállomáson. Gond a peronok hiánya Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai vasútállomáson a szerelvényekre történő felszállás, illetve az azokról való távozás akrobatamutatványnak is beillene. Az idősebb korosztályhoz tartozó személyek közül sokan a számukra kényelmetlenebb, zsúfoltabb buszos közlekedést választják, ebben pedig csupán egyetlen szempontot neveznek meg: az autóbuszra könnyebb felülni.
Nem ritkán látni olyan eseteket is, amikor főként idős asszonyok kis székkel felszerelkezve érkeznek a vasútállomásra, hogy arról lépjenek fel a vonat legalsó lépcsőfokára. Csíkszeredában például a négyes vágány melletti peron még a sínpárnál is mélyebben található. Hargita megyében gyakorlatilag a tusnádfürdői vasútállomás az egyetlen, ahol elfogadható magasságba emelték a peronokat. Az áldatlan állapotok azért állnak fenn, mert a Román Vasúttársaság (CFR) évek óta nehéz gazdasági helyzetben van.
Ioan Pintea, a CFR Brassói Területi Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta, idén az összes használatban lévő peront megemelik a csíkszeredai vonatállomáson, átlagosan 25 centiméterrel lesznek magasabbak, azonban az egyes vágány melletti peron még ennél magasabb lesz, az majdnem egy szintre kerül a vonatok alsó lépcsőfokával.
– A munkálatok már egy ideje elkezdődtek, és a terveink szerint év végére az összes vágány melletti peron elkészül. Ez azt jelenti, hogy az eddig is létező peronokat teljes hosszúságukban megemeljük, tehát nem építünk hosszabbakat, csak az eddigieket magasítjuk. Az egyes peron ugyanakkor valamivel magasabb lesz a többinél – tájékoztatott a társaság brassói regionális igazgatóságának igazgatója.
Ioan Pinteától a 400-as fővonal Hargita megyei szakaszának és a közutak érintkezéséről is érdeklődtünk, hiszen számos vasúti átkelő főként a sorompó hiánya miatt rendkívül veszélyes. Több helyen nem megfelelőek az autósok számára a látási viszonyok, ugyanakkor egyes átkelőknél túlságosan is gyakran ütközik személy- vagy tehergépkocsi a vonattal. Ebből a szempontból talán a zsögödfürdői átjáró a legveszélyesebb.
Az említett fővonalon egyébként öt ponton szerelnek fel önműködő vagy félautomata sorompókat: a zsögödfürdői mellett egyet Csíkszentsimonban, kettőt Csíkmadaras és Csíkszentdomokos között, valamint egyet a Vasláb és Gyergyószentmiklós közötti szakaszon, Tekerőpatakon. Ezek közül egyes helyeken már vannak sorompók, azonban azokat teljes mértékben kézzel működtetik, ezeket majd a bakterházból is lehet kapcsolni, más helyeken teljesen újakat és önműködőket szerelnek fel.
Ioan Pintea elmondása szerint a sorompók telepítésével és korszerűsítésével legkésőbb 2019-ben végeznek.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe április 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.