Emberközelben a művészet

Műtermi séta Csíkszeredában

69

Október 19-én, pénteken rendhagyó felfedező körút indul Csíkszeredában, ahol négy képzőművész műtermébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), által szervezett programon utánajárnak a városi legendának, miszerint erdélyi viszonylatban Csíkszeredában él a legtöbb képzőművész.

A IX. Székelyföld Napok keretében szervez először műtermi sétát Csíkszeredában a Megyei Kulturális Központ (HMKK), és hívja rendhagyó felfedezésre az érdeklődőket. Az innovatív kezdeményezést a kolozsvári Korzó Egyesület tevékenysége ihlette, amely rendszeresen indít tematikus városnéző sétákat, és igyekszik új szemszögből bemutatni a már ismert tereket, helyszíneket.
A HMKK programjáról György­pál Enikő szervező nyilatkozott lapunknak, kiemelve: szeretnének utánajárni annak a városi legendának, miszerint erdélyi viszonylatban Csíkszeredában él a legtöbb képzőművész. Hozzátette, a magyar festészet napja apropóján látogathatnak meg négy műtermet az érdeklődők.
– A központban alkotó művészekről van szó, akik nagyon nyitottak voltak a felkérésünk hallatán. Kilétüket nem árulhatom el, úgy gondolom, hogy ez a program lehetőség arra, hogy bemutassuk a város kreatív oldalát, és emberközelbe hozzuk a művészeket – közölte Györgypál Enikő.
Megjegyezte, huszonnégy helyet hirdettek meg, amelyek már beteltek, így azok, akik utólag jelentkeznek, csak pótlistára tudnak feliratkozni.
– Akkor fogadunk el újabb érdeklődőket, ha valaki/valakik visszalépnek a bejelentkezettek közül. Valójában nem számítottunk arra, hogy két csoportot kell indítsunk, de nagyon örülünk, hogy ilyen pozitív fogadtatásban részesült az első műtermi séta Csíkszeredában – mondta elégedetten a szervező, aki szerint azért is kuriózum ez a program, mert a résztvevők nemcsak az egyedi alkotói légkört ismerhetik meg, de személyesen is találkozhatnak, beszélhetnek a művészekkel.
Az alkotási technikákba és az adott művek születésének folyamatába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.
– Műtermekbe nem feltétlenül járnak az emberek, szóval ez mindenképp egyedi élmény lesz – szögezte le Györgypál Enikő.
A sétákat Túros Eszter művészettörténész és Székedi Ferenc publicista vezeti majd, akik ellenkező irányból indítják el a két csoportot. A felfedezés élményére épülő program október 19-én, péntek délután zajlik.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek