hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Emberé a munka, Istené az áldás: Idén volt a legjobb termés Csíkszépvízen

A hétvégén nagy szerepe volt a 12-es számnak, mivel október 12-én tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Csíkszépvízi Káposztavásárt. Bár a káposztáé volt a főszerep, de sok más egyéb színesítette az eseményt: volt néptánc, muzsika, szekeres felvonulás. Az elmúlt évekhez viszonyítva jó áron értékesítették terményüket a gazdák: 2–2,5 lejt is fizettek a káposzta kilójáért.

Immár hagyományos a káposztavásár a termelők és az odalátogatók számára egyaránt. A több száz vendég a helyszínen nemcsak friss káposztát tudott vásárolni a téli időszakra, hanem részt vehetett számos más programon. Fellépésükkel szórakoztatták a közönséget Csíkrákos község hagyományőrző csoportjai, a szépvízi vonósok és énekesek, a csíkszentmiklósi csőszök, a csíkborzsovai citerások, a marosvásárhelyi Fagyöngy Citerazenekar, a Nyirő József Általános Iskola tanulóinak csoportja, a csíkszeredai nyugdíjasok dalköre és a Csíkborzsovai Férfikórus.
Az előadásokon kívül kicsik és nagyok is megmérettették a tudásukat. A felnőttek részt vettek a káposztás ételek főzőversenyén, a gyerekek pedig benevezhettek rajzaikkal az Őszi betakarítás gyerekszemmel Szépvíz községben címmel meghirdetett rajzversenyen. A nap végén minden munkát díjaztak, valamint tombolát is sorsoltak.
Minden évben a szomszédos községekből kiválasztanak egy falut, amely a rendezvény díszvendége lesz. Idén ezt a szerepet Csíkrákos töltötte be, így ők kellett készüljenek a legtöbb műsorszámmal, hagyományaikat mutatva be.
− Az esemény fő célja, hogy a földek ne maradjanak parlagon, legyenek megművelve. És én úgy látom, hogy hála Istennek, idén termett eddig a legtöbb káposzta – fogalmazott lapunknak Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb