Ember és növény egészsége

Gyergyói Magbörze

112

Egészséges táplálkozás, természetes növényvédelem – ezek voltak a fő témák a szombaton tartott Gyergyói Magbörzén. A résztvevők hagyományos magokat, szaporítóanyagokat cserélhettek és vásárolhattak, emellett pedig sok hasznos tanácsot is kaptak arra vonatkozóan, hogy mit hogyan termesszenek.

Idén is nagy volt az érdeklődés. Hobbitól tudományig minden szinten Fotó: Lázár Hajnal

Zsúfolásig telt a gyergyó­szentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor terme szombaton délután: évről évre többeket vonz a Halasági Csibi termékek készítői és a Bara tanya által szervezett Gyergyói Magbörze.
Érdekes előadásokat hallgathatott a közönség: elsőként Bara István helyi gazda a kiskertek lehetséges hozamáról tájékoztatta a közönséget, majd Tulit Levente csíkszentmártoni természetgyógyász az egészséges táplálkozásról beszélt. Azt javasolta az érdeklődőknek, táplálkozzanak mértéktartóan, hetente csupán egy alkalommal fogyasszanak húst és tejterméket. Hangsúlyozta a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának fontosságát, de megjegyezte, nem mindegy, milyen zöldségeket fogyasztunk, ugyanis a nagy áruházláncok polcain kapható, többnyire külföldről származó zöldségek előállításához sok olyan vegyi anyagot használnak, ami káros a szervezetre. Megjegyezte azt is, a gyógyszergyárak által készített vitaminok helyett keressenek természetes vitaminforrásokat. A természetgyógyász a testmozgás fontosságára is felhívta a figyelmet, és azt javasolta a résztvevőknek, ne féljenek változtatni helytelen életmódjukon. Ferencz Lehel kertészmérnök beszélt az egyre elterjedtebb intenzív növénytermesztés, a műtrágya, az érésgyorsító szerek alkalmazásának hátrányairól. Növényvédelem te­kintetében elmondta, fontos az egészséges feltételek biztosítása, a fertőzésmentes szaporítóanyag, a vetésforgó alkalmazása, a helyes tápanyagutánpótlás, a szakszerű öntözés és a gyomnövények elleni védelem. Talajjavító növények alkalmazását is ajánlotta, és szólt azokról a növényekről is, amelyek főzete, illetve áztatott leve kártevők és betegségek ellen nyújt védelmet a veteményesben. Ilyen például a csalán, az üröm, a csípős paprika, a fekete nadálytő, a zsurló. A komposztálás alkalmazását is ajánlotta, ugyanis a komposzt jó tápanyag a növényeknek, környékünkön mégsem kellően elterjedt a növényi hulladék gyűjtése. A szakember megjegyezte, a növénytársítás is biológiai növényvédelemként működhet, ha a zöldségtermesztő tudja, mit mi mellé ajánlott ültetni. Ferencz Lehel elmondta, a kémiai növényvédő szerek szennyezik a talajt, a hasznos rovarokra is ártalmasak, rákkeltő hatásúak és sokféle betegséget okozhatnak.
Az előadások után vetőmagokat csereberéltek azok, akik vitték magukkal az előző ősszel fogott szaporítóanyagokat, de termelőtől is lehetett vásárolni a rendezvényen.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek