2021, január 17, vasárnap.

Elzárja az adósok meleg vizes csapját a Goscom

Három tulajdonosi társulás tizenhét lépcsőházában szüntette meg tegnap a Goscom a melegvíz-szolgáltatást, miután a lakók többszöri felszólítás ellenére sem törlesztették felhalmozott tartozásaikat a szolgáltató felé. A Goscom azt állítja, megpróbálta, hogy a jól fizetőket ne érintse a korlátozás, de az adós lakók miatt ezt nem tudták megvalósítani.

Tömbház a Gyermek sétányon. Annak sem lesz meleg vize, aki fizet Fotó: Balázs Árpád
Tömbház a Gyermek sétányon. Annak sem lesz meleg vize, aki fizet Fotó: Balázs Árpád

Hétszázhuszonnyolc ezer lejes tartozást halmozott fel összesen a három érintett tulajdonosi társulás – a Gyermek sétány 1–2., a Testvériség, a Reménység –, valamint egy magáncég tulajdonában lévő Müller László utcai, illetve a Gyermek sétányon lévő két tömbház, ezért a Goscom úgy döntött, felfüggeszti a melegvíz-szolgáltatást a hozzájuk tartozó tömbházakban.

Eredménytelen felhívások
Az említett Müller utcai, illetve a Gyermek sétányi tömbházakon kívül, a Gyermek sétányon még hét, a Testvériség lakószövetségnél négy, a Reménység lakószövetségnél pedig három lépcsőházban nincs tegnaptól meleg víz.
– Millió felhívást küldtünk a tartozó lakószövetségeknek, tárgyalásokat kezdeményeztünk, hogy találjuk meg a módját az adósságok felhajtásának, de nem jártunk sikerrel. Ezért döntöttünk a szolgáltatás felfüggesztése mellett az adós tömbházakban, hiszen az, hogy valaki a Goscomot választotta, mint hőenergia-szolgáltatót, és hűséges hozzánk, még nem jelenti azt, hogy nem kell fizessen a szolgáltatásért – jelentette ki Fekete Ana, a Goscom igazgatója. – Mi magunk is ki kell fizessük a beszállítóinkat, a gáz, a pellet, a víz, a villany pénzbe kerül. Magas szintű szolgáltatást szeretnénk nyújtani, de ezt nem tudjuk megtenni, ha nem fizetik ki a fogyasztóink a számláikat – tette hozzá.
Az igazgató állítása szerint nem szerettek volna kollektív büntetést alkalmazni, de kényszerhelyzetbe kerültek, a tartozó lakók ugyanis nem voltak hajlandók együttműködni velük a rendesen fizető szomszédjaik érdekében.
– Mi megpróbáltuk, hogy a rendesen fizető lakókat ne büntessük, de próbálkozásunk kudarcba fulladt. Április végén, május elején ugyanis, a lakószövetségek képviselőivel munkatársaink végigjárták az adósokat, több mint 27 lakrészbe csengettünk be, de a lakók nem engedtek be, hogy a lakásukban zárjuk el a meleg vizes csapokat. Így nem maradt más választásunk, mint a teljes lépcsőházakat kizárni – mondta Fekete Ana.
Csak a Nagyrét utcai ifjúsági lakásokban jártak szerencsével, ott a szolgáltatás felfüggesztése után az érintett lakók valamennyit törlesztettek is tartozásukból, így, egyelőre legalábbis, azokban a lépcsőházakban nem szüntetik meg a szolgáltatást.

A vízszintes elosztás volna a megoldás
Fekete Ana szerint a hasonló helyzetek kiküszöbölésére egyetlen megoldás a vízszintes elosztási rendszerek építése volna, hiszen akkor minden lakrész ajtója előtt csapok és mérőműszerek lennének, így a szolgáltató könnyen ki tudná zárni a tartozókat úgy, hogy a szolgáltatás a jól fizető lakóknál zavartalan maradjon.
– Ez a rendszer jól működik abban a Temesvári sugárúti lépcsőházban, amelyben a télen kísérleti jelleggel kiépítettük. Jelen pillanatban két másik tömbházzal, a Testvériség 16-os és 18-assal van szerződésünk ilyen munkálatra, és előrehaladott tárgyalási fázisban vagyunk a Tető utca 12-es tömbházzal e témában – nyilatkozta az igazgató.
Azt mondta, kormánypénzekben is reménykednek, és úgy tervezik, hogy három év alatt az egész városban sikerül kiépíteniük a tömbházakban a vízszintes elosztási rendszereket.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb