Elvitte a pálmát az Udvarlej

Jó kezdet volt az első Digitális Kaláka

1 173

Nyolc csapat nevezett be a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, a U-Hub Udvar­hely­széki IT&C Közösség és a Székely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) szervezésében első alkalommal „összehívott” Digitális Kalákára. A múlt hétvégi 48 órás hackathON-t a helyi digitális valutát, az Udvarlejt kidolgozó kolozsvári 402 Payment Required csapat nyerte.

Munkában a csapatok Fotó: Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány – SZKA

A hackathon típusú számí­tástechnikai vetélkedőre összesen nyolc, zö­mében kolozsvári, vagy ott ta­nuló egyetemistákból és IT-szak­emberekből álló csapat jelentkezett: The_In­no­vative_Team, //TO­DO: Team Name, Feneketlen kút (BOSCH – Kolozsvár), I.R.­SZ (Code­spring – Kolozsvár), 402 Pay­ment Required (Code­spring – Székelyudvarhely, Kolozs­vár, Gyer­gyóremete, Székely­keresz­túr), Antiinnovációs klub (minic stu­dio – Székelyudvarhely), Bring Me The Curry! (io – Kolozsvár), Holy Cow Burger (io – Kolozsvár).
A jelentkezés során a csapatok három problémát jelölhettek meg, amellyel szívesen dolgoznának, így a következő ötletek közül választhattak és készíthettek prototípusokat: sporttevékenységeket népszerűsítő és a sportoktatást segítő platform, sporttevékenységeket támogató közösségi platform, E-önkormányzati és lakossági ügyintézést támogató rendszerek, a helyi tömegközlekedést promováló digitális megoldások, turisták és helyi lakosok történelmi informálása képi háttérrel, természetismereti mobilalkalmazás, helyi digitális gazdasággyorsító megoldások, intelligens informatikai rendszerek a helyi forgalom optimalizálására, microlearning a közösségi tudásmegosztásért.

Gondolják tovább az ötleteket!
A hétvégén a Hargita Business Centerben zajló Digitális Kaláka megnyitóján Gálfi Árpád polgármester köszöntötte a részt vevő csapatokat, megköszönve, hogy eljöttek Székelyudvarhelyre és szakmai tudásukat a közösség szolgálatába állítják.
– A székelyudvarhelyi Digitális Kaláka nemcsak az informatikáért rajongó fiatalok, szakemberek számára jelenthet kihívást. (…) Meg vagyok győződve afelől, hogy szép prototípusok születnek, de rajtunk, udvarhelyieken múlik, hogy mennyire tudjuk kihasználni ezt a lehetőséget, és el tudjuk-e érni, hogy ezekből a prototípusokból működő rendszerek, szolgáltatások váljanak” – mondta a városvezető, aki szerint a kaláka is lépést jelent abba az irányba, hogy Székelyudvarhely „valódi okosvárossá váljon.”
A verseny főszervezője, a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség részéről Simon Károly, a székelyudvarhelyi IT Park Projekt szakmai koordinátora beszédében arra tért ki, hogy a hackatont követően mindez majd elsősorban a város és az ötleteket beküldő városi szervezetek/intézmények számára jelent igazán kihívást.
– Remélem, mindenki felismeri a teremtett lehetőségeket, és meglesz a helyiekben az erő,
az akarat és a kitartás ahhoz, hogy továbbvigyék az ötleteket. Ha nem hagyjuk fiókban landolni a prototípusokat, akkor ez a hétvége nagyban hozzájárulhat a régió „smartosításához” is – fogalmazott Simon.
A civil társadalom és az IT-s közösség közti átjárás fontosságáról beszélt Csáki Rozália, a kaláka megszervezésében, lebonyolításában szintén főszerepet vállaló SZKA ügyvezető igazgatója, aki felidézte a 2011–12-es, a jelenlegi megmérettetéshez hasonló témájú szárnypróbálgatásokat.
A köszöntőket követően elkezdődött a 48 órás hackathON, amelynek során minden, négyfős IT-csapat kidolgozta a saját projektjét. A prototípusok bemutatása június 24-én, vasárnap délután rangos nemzetközi zsűri előtt zajlott.
Az értékeléseket követő eredményhirdetésen kiderült: az első székelyudvarhelyi Digitális Kaláka első díját a kolozsvári 402 Payment Required csapat (Brassai Beáta, Kelemen-Fehér Dénes-Bálint, Fazakas Tibor, Török-Vistai Tamás) érdemelte ki. Ők a Helyi digitális gazdasággyorsító megoldások témakörre jelentkeztek, és nem kisebb célt tűztek ki, mint az első működő székelyföldi digitális pénz, azaz kriptovaluta, az Udvarlej megvalósítását.
Második díjas lett a kolozsvári egyetemistákból álló //TODO: Team Name csapat (Tüzes-Bölöni Kincső, Gagyi Mátyás, Patakfalvi Örs-Krisztián, Ráduly Zalán), akik egy, a székelyudvarhelyi parkolás rendszerét megkönnyítő mobilalkalmazást dolgoztak ki.
A harmadik díjat a szintén kolozsvári fejlesztőkből álló Feneketlen Kút nevű csapat (Kiss Anna, Pável Szabolcs, Sándor Csanád, Szabó Zoltán) vihette haza. Tagjai olyan prototípust dolgoztak ki, amely a városi forgalmat optimalizálná a neurális hálók segítségével.
A szervezők szerint a Digitális Kaláka sikeres, jó hangulatú rendezvény volt, folytatásra érdemes, és remélik, hogy a következőre mozgósítani tudják a most távol maradó székelyföldi szakembereket, a székelyudvarhelyi diákokat és azokat a szakcégeket is, akik az udvarhelyi inkubátorházban „növekednek”, de nem neveztek be a premierre.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.