Elutasított határozattervezetek a maratoni ülésen

Fejetlenség a székelyudvarhelyi tanácsban?

78

A november utolsó csütörtökén tartott találkozó legfontosabb napirendi pontja a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló döntés volt. Bár az EMNP–MPP koalíció viszonylag kényelmes többséget képvisel az önkormányzati testületben, meglepő módon, mégis elbukott a határozattervezet.

Patthelyzet adóügyben. Vállalkozóbarát és lakosságbarát is legyen az adó-politika Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

A majdnem 4 órán át zajló tanácsülésen nem ez volt az első meglepetés: nem sikerült egyetértésre jutni a cekendi hulladéklerakó állomást is működtető hulladékgazdálkodási vállalattal va­ló viszony jogi tisztázásának módjáról szóló tervezet ügyében sem.

Per vagy tisztázás?
Az AVE Hargita Kft. jogutódja az RDE Hargita Kft., amely céggel két szerződése is van a városnak. A városvezetés külső, független jogi átvilágítást szeretne megrendelni, ehhez kérték a tanácsosok jóváhagyását. Az RMDSZ-frakció viszont időt kért, hogy alaposabban tanulmányozhassák az ügyet, különös tekintettel arra, hogy vajon milyen hatása lenne, ha a székelyudvarhelyi önkormányzat Romániában pert indítana egy magyar kormány tulajdonában lévő vállalkozás ellen. Hiába magyarázta Gálfi Árpád polgármester, Hajdó Csaba koalíciós tanácsos, hogy a jogi „átvilágítás” a legkevésbé konfrontatív módja az ügy tisztázásának, a szövetségiek nem szavaztak. De tartózkodott a koalíció négy embere is (Orbán Árpád alpolgármester, Mike Levente, Péter Balázs és Ketesdi Imre), így a határozattervezet nem kapta meg a kellő támogatást.

Átgondolatlan adópolitika?
Az RMDSZ székelyudvarhelyi városi tanácsosi frakciója már a tanácsülés előtt közölte a nyilvánossággal, hogy nem ért egyet a helyi adók és illetékek tervezett emelésével, de tiltakozott az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetsége (UKKSZ) és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) is. Előzőleg a vállalkozói csoportok kezdeményezésére több megbeszélés is zajlott a városvezetés és a hivatal képviselőinek részvételével, ahol elhangzott, hogy miért nem látják megalapozottnak, illetve konstruktívnak a Városháza elképzelését.
Az RMDSZ-esek és a vállalkozók is – többek között – a jogi személyek gazdasági épületeire kirótt ingatlanadó további csökkentését kérték, illetve azt, hogy néhány kivétel esetében az adók és illetékek mértéke maradjon az idei szinten. A tervezet jelentősen emelné a mezőgazdasági területekre kirótt adót, a személygépjárművek esetében az adók értékét a törvény által engedélyezett maximumra növelnék, de drágulna a parkolási díj és a bérletek ára is. Derzsi László RMDSZ-es frakcióvezető ugyanakkor kijelentette: tegyék világossá, hogy pontosan mire költenék el a megnövekedett adókból származó bevételt! Borítékolható volt hát a vita, de az nem, hogy a határozattervezetet koalíciós tanácsosok is elutasítsák.
Az RMDSZ-frakció tanácsülés után kiadott kommünikéjében értetlenségének adott hangot a helyi adók és illetékek kapcsán kialakult káosz miatt. Szerintük abból is látszik, hogy a városvezetés egyáltalán nem gondolta át az adóemelés kérdését, mivel az MPP–EMNP koalíciós frakció a csütörtöki tanácsülésen erőből lesöpörte az RMDSZ javaslatait, de végül teljesen érthetetlen módon saját előterjesztésüket sem fogadták el.
A hosszúra nyúlt ülésen egyetértésre is volt példa: egyhangúlag eldöntötték a tanácsosok, hogy néhány kifogásolt tanácsi határozat ügyében szembemennek a prefektusi hivatallal, és nem vonják vissza például a babakelengye-programra vonatkozó döntésüket sem.

Beszéljünk szépen, szabatosan!

Ványolós István RMDSZ-es városatya napirend előtti felszólalásában a szép magyar beszéd fontosságára hívta fel kollégái figyelmét. Segítségükkel mozgalmat szeretne indítani azért, hogy elkerüljék a tanácsüléseken gyakran felbukkanó „nyelvújítás-korabeli szószörnyetegeket, román–magyar Molotov-szókoktélokat, amelyek valóságos időzített nyelvi bombák”. A Beszéljünk szépen, szabatosan! mozgalom célja, hogy változtasson a nyelvi igénytelenségen, hogy helyesen fordítsák le a határozattervezeteket, és ezeket majd jelentessék is meg a Székelyudvarhelyi Magyar Nyelvű Hivatalos Közlönyben. A tanácsos síkra szállt a román szakkifejezések, az idegen szavak indokolatlan használata és a pongyolabeszéd ellen.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek