Elültetik a nemzeti összetartozás fáját

12

Trianon sebeit az idő bekötözte, de a vér átüt még mindig a sebeken. Régi gazdaként lépek a magyar földre, és szent szavait sohasem feledem – ezzel a Szentmihályi Szabó Pétertől idézett mottóval szervez megemlékezést június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Fodor Ház társszervezésében, Csíksomlyón, a Fodor Ház kertjében felállított Székely Hadosztály emlékműnél. A 17.30 órakor kezdődő rendezvényen a járványhelyzet miatt a résztvevők száma korlátozott, ám élőben közvetítik az RMDSZ Csíki Területi Szervezete Facebook-oldalán. A szervezők felhívják a résztvevők figyelmét az egymás közötti legalább kétméteres távolság szabályának a betartására.

A megemlékezésen beszédet mond Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Gergely István, a Fodor Ház vezetője, Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, majd elültetik a nemzeti összetartozás fáját. Az ünnepség ideje alatt a Csíkszéki Mátyás Huszárok alkalomhoz illő dalokat énekelnek, illetve őrséget állnak a térség településeiről érkező fiatalok.

– Ez a nap nemcsak a fájó emlékről szól, hanem az előrenézésről, a jövőépítésről is. Ma szabadon megélhetjük összetartozásunkat, és ebből alkotó energiákat kell felszabadítanunk, hogy fejlődni tudjunk, és hogy jövőnk legyen a szülőföldünkön – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Borboly Csaba.

A rendezvény tárogató hangjára gyűlnek össze a résztvevők 17 órakor, 17.30-kor megszólalnak a harangok, 17.30-kor félárbócra vonják a zászlót és elhangzanak a himnuszok, 17.45-kor Bilibók Attila színművész olvassa fel a Mindenkitől elhagyatva című, a Magyar püspöki kar imáját a trianoni döntés után, 17.55-kor közös ima csendül fel, majd a köszöntőbeszédek elhangzása után elültekik a nemzeti összetartozás fáját.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.