Eltiltották hivatala gyakorlásától Antal Árpádot

69

Az Országos Korrupció-elleni Igazgatóság (DNA) tegnapi ki­hallgatása után nem vették őrizetbe, de 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték, és eltiltották hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

Antal Árpád. Ha meghosszabbítják felügyeletét, a következő mandátumába kerül
Antal Árpád. Ha meghosszabbítják felügyeletét, a következő mandátumába kerül

Amint arról korábban beszámoltunk, szerdán – bukaresti és brassói helyszínek mellett – házkutatást tartottak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármesterének magánlakásán és a polgármesteri hivatalban a DNA ügyészei, ami után az elöljárót Bukarestbe szállították kihallgatásra. Ezt követően Antal távozhatott, még aznap éjszaka visszaérkezett Sepsiszentgyörgyre. A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint a polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.

A gyanú: félmillió euróskárt okozott
Az ügyészség közleménye szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 12 millió eurós, tízéves futamidejű hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a város infrastruktúrájának fejlesztésére, pontosabban egy olyan beruházásra, amely Sepsiszentgyörgy modernizálását, utcák, járdák, kerékpárutak, parkolók rendbetételét, illetve a közvilágítási rendszer felújítását célozta meg. A hitelszerződés ténylegesen 2010 novemberében jött létre a város és a bank között.
A vádhatóság állítja, a hitelszerződés megkötése előtt Antal már előkészített egy szerződést egy Tractebel Engineering nevű céggel, amely tárgya a városi infrastruktúra karbantartására kötendő szerződés dokumentációjának összeállítása volt. A DNA azt gyanítja, a cég úgy készítette elő a műszaki leírást, hogy azzal megkönnyítse egy három cégből álló társulásnak, hogy majd megnyerje a közbeszerzést. Hogy kedvezzen a társult cégeknek, Antal Árpád a DNA szerint az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak. Ezt a döntést a polgármester önhatalmúlag hozta, az önkormányzatot nem értesítette róla. A vádhatóság közli, a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is, ugyanis a 2006/273-as törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania.
A vádhatóság továbbá felrója, hogy a Tractebel Engineering által összeállított technikai leírás arra kötelezte a városházát, hogy több mint 1,7 millió euró előleget fizessen a nyertes társulásnak. A Tracteben Engineering emellett a városmodernizálási projektben is részt vett mint konzultáns cég és az építkezési terület felügyelője. A DNA szerint a polgármester a hitelszerződés lebonyolításához felbérelt cég cinkosságával követte el a törvénytelenségeket, ezért a cég ellen is eljárás indult.

Hatósági felügyelet alatt
Az ügyészség rendelkezése szerint Antal Árpád az elkövetkező 60 napban nem töltheti be polgármesteri hivatalát és semmilyen formában sem érintkezhet azokkal a személyekkel, akiket – ez üggyel kapcsolatban – a felügyeletről szóló rendelkezés név szerint felsorol. Ezenkívül a városvezető köteles megjelenni az ügyészek vagy a bíróság előtt, ahányszor csak beidézik, csak a felügyeleti szerv előzetes jóváhagyásával utazhat külföldre, jeleznie kell, ha lakhelyet változtatna, és rögzített időközönként jelentkeznie kell a felügyeletével megbízott hatósági szerv előtt.
Antal Árpád, mielőtt szerdán kihallgatásra kísérték volna, úgy nyilatkozott: teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés esetében és a munkálatok lebonyolításában.

Előfordulhat, hogy nem újrázhat
Tegnap Antal Árpád sajtóértekezletet hívott össze, amelyen bejelentette, hogy ideiglenesen eltiltották hivatala gyakorlásától, illetve elsősorban munkatársait és Sepsiszentgyörgy polgárait bátorította. Azt mondta: nem fogalmaztak meg korrupciós vádat ellene, a DNA a számvevőszék két évvel korábbi vizsgálatához hasonlóan csak azt feltételezi – szerinte tévesen –, hogy nem rendeltetésszerűen használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál leszerződött infrastruktúra-fejlesztési kölcsönt. Újságírói kérdésre válaszolva elismerte: valószínűleg ellehetetlenítené számára a polgármesteri tisztség ismételt megpályázását a június 5-i helyhatósági választásokon, ha a 60 napon túl meghosszabbítanák eltiltását.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.