Eltemették I. Mihály román királyt

88

Miután tízezrek rótták le kegyeletüket Bukarestben, és egyes becslések szerint több mint 15 ezren gyűltek össze Curtea de Argeºen is, katonai tiszteletadással eltemették szombaton I. Mihály román királyt. A svájci rezidenciáján december 5-én 93 éves korában meghalt volt királyt felesége, Bourbon Anna címzetes királyné és pármai hercegnő hamvai mellé temették. A király koporsójának elhelyezését a kriptában 21 tüzérségi díszlövéssel adták a gyászszertartásra összesereglett, a kolostor körül összegyűlt több ezer ember tudtára.

Fotó: news.ro

Több tízezer ember vett részt a búcsúztatáson a fővárosban az állami méltóságok és az európai uralkodóházak vezető képviselői mellett. A gyászszertartást Daniel ortodox pátriárka celebrálta a patriarchátus székesegyházában, ahová katonai jármű által vontatott ágyútalpon szállították a román hadsereg utolsó címzetes marsalljának koporsóját. I. Mihályt 77 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 6-ának reggelén I. Károly acélkoronájával itt koronázták királlyá. A gyászmenetet 15 perces harangszó fogadta.
A király koporsóját a diadalívtől a Băneasa állomás felé lovas csendőrök kísérték, ahol a csendőrség díszszázada tisztelgett a volt uralkodó emléke előtt. A gyászmenet útvonalán több ezer ember állt sorfalat, hogy kifejezze tiszteletét az elhunyt uralkodó előtt. Többen virágot dobtak a koporsóra és a király nevét skandálták.
A koporsót vonattal szállították Curtea de Argeșre. A gyászmenet nagyjából három kilométer hosszan vonult át a városon a királyi temetkezési hely irányában. Az út mentén itt is több ezer ember állt sorfalat.
A temetési szertartásra a Curtea de Argeş-i kolostor székesegyházában került sor, ezt követően a koporsót átvitték az új királyi székesegyházba és ott helyezték örök nyugalomra. A koporsót a díszszázad nyolc katonája vitte át a Neagoe Basarab által az 16-ik században épített régi templomból az új királyi székesegyházba.
A román uralkodókat eddig a Curtea de Argeșen épült 16. századi kolostorban temették el, itt azonban nem volt már hely, ezért 2009-ben egy új királyi székesegyházat kezdtek el építeni a településen, amely mostanra készült el. Az épületben 24 kriptát alakítottak ki: 12-t a királyi család, másik 12-t pedig az argesi ortodox püspökség számára.
I. Mihály király temetésén többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia királyné, Henrik luxemburgi nagyherceg, a spanyol trónról három éve fia javára lemondott I. János Károly király és felesége, Zsófia, Károly walesi herceg, brit trónörökös, II. Szimeon, Bulgária utolsó cárja és volt miniszterelnöke, Anna-Mária volt görög királyné vett részt, jelen volt a szerb, belga, orosz, albán, osztrák és több más uralkodóház számos magas rangú képviselője. A magyar kormányt Habsburg György utazó nagykövet képviselte.
A trónról hetven éve elűzött volt király temetésén Klaus Johannis köztársasági elnök és a román állam valamennyi magas rangú tisztségviselője részt vett. Az országa iránt száműzetésében is elkötelezett, Románia európai és euroatlanti integrációja mellett következetesen kiálló Mihály király – történelmi szerepének, méltóságteljes és mégis szerény viselkedésének köszönhetően – hatalmas népszerűségnek örvendett Romániában.
Mihály király gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré változott Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.