Éltek a termelők a lehetőséggel

29

A várt kétezerrel szemben 1746 tejtermelő gazda – zömében 5–20 tonna tejet értékesítő kistermelő – igényelte Hargita megyéből a Mezőgazdasági In­tervenciós és Kifizetési Ügynökségtől a rendkívüli uniós tejtámogatást. A gazdák támogatási kérelmeit az APIA péntek délutánig fogadta.

240–2900 eurós támogatásra számíthatnak a gazdák. Ha nem csurran, cseppen
240–2900 eurós támogatásra számíthatnak a gazdák. Ha nem csurran, cseppen

Péntekig nyújthatták be igényléseiket a hazai tejtermelő gazdák az uniós forrásból elkülönített rendkívüli, az ágazat krízishelyzete miatt felajánlott egyszeri tejtámogatásra: a lehetőséggel Hargita megyéből az előzetesen várt kétezerhez képest 1746 tejtermelő élt – tájékoztatta a hétvégén, az első összesítések alapján lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója.
A gazdák a termelt és a felvásárlókkal, feldolgozókkal kötött szerződés alapján értékesített tej mennyiségének függvényében 240 és 2900 euró közötti támogatásra számíthatnak. A támogatási feltételeknek megfelelő szarvasmarhatartókat a termelt és leszállított tej mennyisége alapján az ügynökség három csoportba sorolta: a minimum 5 és legtöbb 20 tonna tejet értékesítő termelők 240 eurós fix összegű támogatásra, a 20 és 200 tonna közötti tejmennyiséget termelő farmerek a tejvolumen függvényében tonnánként 12 eurós, azaz legkevesebb 240, legtöbb 2400 euró közötti támogatásra, míg a 200 tonnánál nagyobb mennyiséget termelő és leszállító tehenészetek 2900 eurós fix összegű támogatást várhatnak.
Haschi megjegyezte: a Hargita megyei támogatásigénylő gazdák mintegy 60 százaléka – a szerződésen keresztül értékesített tej mennyisége alapján – az első, azaz 240 eurós fix támogatásra jogosultak csoportjába tartozik, míg a második – a 20 és 200 tonna közötti tejmennyiséget értékesítők – csoportjába a támogatásigénylők 35 százalékát sorolták. A maximálisan elérhető 2900 eurós támogatásra azonban Hargita megyéből csupán a támogatásigénylő tejtermelő gazdák 5 százaléka jogosult. Hozzátette a rendkívüli tejtámogatást a megyéből több termelő is igényelhette volna, ám a feltételeket nem minden esetben tudták teljesíteni: a 240 eurós, azaz mintegy ezer lejes támogatásról számos termelő azért maradt le, mert az értékesített tej mennyiségét nem tudta számlával alátámasztani, illetve nem rendelkezett a direkt felvásárlóval kötött szerződéssel.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.