Elszámolta a támogatást az APIA

1 075

Országos szinten rosszul kalkulálta a szarvasmarha-tenyésztőknek folyósított uniós kiegészítő támogatás mértékét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, így várhatóan a kapott többlettámogatás visszafizetésére kötelezik a gazdákat. A tévedés miatt – közel 20 ezer egyeddel kisebb állományszámmal osztották el az uniós kiegészítő támogatási keretösszeget – törzskönyvezett fejősteheneikre kapott 442 euróból 40,9 eurót, míg a húsmarhákra kapott 520 euróból 73 eurót kérnek vissza a jószágtartóktól. A korrekció az ANT 8-as támogatási jogcímet is érinti: innen egyedenként 2,32 eurót kalapoz vissza az ügynökség.

Pénzt kér vissza a jószágtartóktól az APIA. Kellemetlen meglepetés Fotó: Domján Levente

Hibás állományadatok alapján számolta ki a törzskönyvezett szarvasmarhákra járó 2017-es uniós kiegészítő támogatás (SCZ) mértékét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A tévedést az APIA két, a hivatalos honlapján publikált közleményben ismerte el. Kiderült, a támogatásra jogosult jószágállomány a valóságban 20 ezerrel – országos szinten egészen pontosan 19 380 egyeddel – nagyobb annál, mint ami az ügynökség támogatás-kalkulátorában szerepelt. Az új vissza­osztás-számítás nyomán azonban az egyedenkénti szarvasmarha-támogatás is jelentősen csökkent, emiatt az unió kiegészítő támogatásban részesült gazdálkodókat törzskönyvezett fejősteheneik után állatonként 40,9 euró (a kapott támogatás 9,2 százalékának), húsmarháik után 73,4 euró (a kapott támogatás 14,1 százalékának), a bivalyteheneik után pedig egyedenként 13,74 euró (a kapott támogatás 7,3 százalékának) visszafizetésére kötelezi az APIA.
Az új séma alapján tehát a prémiumtámogatásból a tenyésztőket fejősteheneikre 442,07 euró helyett egyedenként 401,18 euró, húsmarháikra a korábban megállapított 519,96 euró helyett csak 446,56 euró, míg a bivalytenyésztőket a tejelő állataikra kapott 187,66 euró helyett 173,92 eurós támogatás illeti. Az uniós kiegészítő támogatási jogcímen belül a törzskönyvezett juh- és kecskeállománnyal rendelkező gazdák támogatása változatlan marad: az egyedenként kézhez kapott 25,02 euróból a juhtenyésztők nem kell visszafizessenek egy centet sem.
Nincs viszont ilyen szerencséje a hazai költségvetésből támogatott szarvasmarha-tartóknak. Ugyancsak a kifizetési ügynökség közleményéből derült ki, hogy az alulkalkulált állományszám miatt a romániai állattartók az uniós mellett többlettámogatásban részesültek a hazai átmeneti kiegészítő támogatási (ANT 8) jogcímből is: a húshasznú szarvasmarhákra kifizetett 88,68 eurós támogatásból ezúttal egyedenként 2,32 eurót kér vissza a kifizetési ügynökség.
Lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója nem titkolta, a téves számításból eredő többlettámogatást Hargita megyéből mintegy 8 ezer szarvasmarhatartónak kell visszafizetnie. Arról, hogy a többletpénzt meddig és milyen formában kérik vissza a gazdáktól, Haschi tegnap még nem tudott információkkal szolgálni. Megjegyezte: az állattartóknak kifizetett és így visszakövetelt többlettámogatás pontos összegeiről az APIA munkatársai által kiállított jegyzőkönyvek alapján postai úton értesítik az érintetteket, ám ezzel kapcsolatban még egyetlen jegyzőkönyvet sem bocsátottak ki.

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek