Elszámolásra várják a juhosgazdákat

Gyapjúértékesítési program

575

Egy hetük maradt hátra a juhos-gazdáknak, hogy a kilónkénti 1 lejes gyapjúértékesítési támogatáshoz szükséges elszámolásaikat benyújtsák. Hargita megyéből a programba jelentkezett 628 gazdából ezt tegnapig csupán 82 tette meg.

Munkában a gyapjúnyírók. Kilónként 1 lejt eredményez a támogatás Fotó: Domján Levente

Vészesen közeleg az elszámolási határidő: legkésőbb szeptember elsejéig nyújthatják be a Mezőgazdasági Igazgatósághoz gyapjúértékesítési dokumentációikat azok a juhosgazdák, akik igényt tartanak a mezőgazdasági minisztérium által felajánlott kilónkénti 1 lejes „de minimis” támogatásra – emlékezteti az érintetteket Fekete Endre, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa.

Nem sietnek a gazdák
A szakigazgatóság adatai alapján úgy tűnik, sokan az utolsó percekre hagyják a gyapjúértékesítési támogatáshoz szükséges elszámolások összeállítását és benyújtását, hisz Hargita megyéből a programba jelentkezett 628 juhtartó gazda közül az intézményhez tegnapig csupán 82-en hozták be a gyapjú értékesítését bizonyító aktáikat. A gazdák a benyújtott elszámolások alapján 68.287 kilogramm gyapjú eladását igazolják, ami viszont még mindig töredéke a Hargita megyei juhtartók előzetesen becsült 325 ezer kilogrammos vállalásának.
A szakember úgy véli, a gyapjúértékesítési program kibontakozását leginkább a gyapjúfelvásárlók alacsony száma hátráltatja: Hargita megyében például egyetlen hivatalos gyapjúfelvásárló sem tevékenykedik, emiatt számos juhosgazda az állatairól lenyírt gyapjút Szeben megyébe kényszerült szállítani. Igaz – teszi hozzá a szakigazgatóság munkatársa – a válogatott, minőségi gyapjú esetében kifizetődő lehet a pluszutat és fáradtságot vállalni: kifogástalan gyapjú esetében nem ritka a kilónkénti 3–3,5 lejes értékesítési ár sem, amihez a mezőgazdasági minisztérium további 1 lejjel járul hozzá. Ezzel szemben a szakigazgatósághoz benyújtott elszámolások között olyan gazda is akad, aki a gyapjút mindössze kilónként 20 banis áron értékesítette: az 1 lejes „de minimis” támogatás persze ettől még őt is ugyanúgy megilleti.

Elérhetőséggel is szolgálnak
Fekete Endre bátorítja a programba jelentkezett gazdákat, hogy használják ki a hátralevő egyhetes időszakot eladatlan gyapjúkészleteik értékesítésére. A szakigazgatóság – amennyiben a juhtartók igénylik – a térségben tevékenykedő gyapjúfelvásárlók elérhetőségeinek, telefonszámainak megadásával is besegít.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.