Elszakadni a civilizáció zajától

Ferencesek társaságában töltekeznek. Öröm, egyedi élmény Fotó: ferencesesporgramok.ro/archiv

Lehet jelentkezni a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat (FerIZa) idei nyári programjára. Orbán Szabolcs OFM szervező lapunk érdeklődésére közölte: minden évben arra törekednek, hogy a természetben töltött idő közelebb hozza a Jóistent a részt vevő fiatalokhoz. A lelki megpróbáltatások mellett fizikai erőnlétre is szükségük lesz a jelentkezőknek, akik önmagukat is új oldalról ismerhetik meg a ferencesek jelenlétében.

Ferencesek társaságában töltekeznek. Öröm, egyedi élmény Fotó: ferencesesporgramok.ro/archiv

Tizenhetedik alkalommal szervezik meg Csíksomlyó környékén a Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, ismertebb nevén FerIZát. A lassan két évtizedes múltú program rendhagyó módon irányítja a fiatalok figyelmét önmaguk és Isten megismerésének fontosságára. A koncepció szerint ugyanis a részt vevő 16–35 év közötti fiatalok három napot töltenek el a szabad ég alatt, távol a civilizációtól, és elmélkedésekkel, imádságokkal, szentmisékkel, kötetlen beszélgetésekkel, valamint csendesen töltött percekkel tapasztalhatják meg hitük mélységét.
Orbán Szabolcs OFM szervező lapunk kérdése elmondta: általában 90-100 személy jelentkezik a zarándoklatra, amelyet lakott településtől távol bonyolítanak le.
– Az ötnapos program első részében kiválasztunk egy olyan helyszínt, amely háromnapi távolságra van Csíksomlyótól. Ez lehet a Hargita is, de a Csíki-havasok gerince egyaránt. Az a fontos, hogy távol legyünk a civilizáció zajától – ecsetelte a ferences atya, akitől azt is megtudtuk, hogy 2003-ban, egy olaszországi tapasztalat hatására indították el a programot itthon is.
A zarándoklatnak minden évben tematikája van, mint megtudtuk, idén a hivatások évéhez kapcsolódik majd mindez.
– Egyelőre folyamatban van a téma pontosítása, de körvonalazódott a lényeg. Ami azonban biztos, hogy ajánlott a telefonok otthon hagyása vagy kikapcsolása. Nem lesz szükség ezekre az eszközökre. Természetesen, ha a szülőknek kell életjelt adni, akkor engedélyezett a használatuk, de a zarándoklat célja épp az, hogy a fiatalok szakítsák meg a kapcsolatot a kinti világgal, és a belső történésekre figyeljenek – hívta fel a figyelmet Orbán Szabolcs, aki szerint főként a kamaszok esetében lehet érdekes tapasztalat ez az elvárás.
A szervezők tudatosan választanak olyan útvonalakat, amelyek a teremtett világ szépségeire irányítják a figyelmet – tudtuk meg. A három nap alatt körülbelül 50 kilométert kell gyalogoljanak a résztvevők, akiknek éppen ezért nem árt a jó fizikai erőnlét sem.
– Vannak, akiknek próbatétel ez a három nap, és itt nemcsak a testi erőfeszítésekre gondolok. Szellemileg is kihívás a zarándoklat teljesítése, de aki erre vállalkozik, lelkileg gazdagodik majd. Még akkor is, ha kívülről ez nem feltétlenül észrevehető – mutatott rá a szervező atya, hozzáfűzve azt is, hogy speciális lelki felkészülést nem igényel a programon való részvétel. – Nem várunk mást, csak nyitottságot. Mi ezzel a zarándoklattal keretet biztosítunk arra, hogy a fiatalok ne csak kimozduljanak a megszokott környezetükből, de csodákat tapasztaljanak meg önmagukban. Ez a célunk – fejtette ki Orbán Szabolcs.
A természetben töltött három nap után két napot Csíksomlyón töltenek el a zarándokok, akik közösen elmélkednek majd a megélt tapasztalatokon.
Az idei FerIZa július 28. és augusztus 2. között zajlik, jelentkezni július 20-ig lehet. Fiúkat és lányokat egyaránt várnak a zarándoklatra, sőt felekezeti megkötés sincs. Nincs részvételi díj, de adományokat elfogadnak a szervezők.
Bővebb információk a ferences­programok33@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0748–193371 és 0746–774701-es telefonszámo­kon érhetők el.

Keresztes Bea