Elstartolt a „Centenar”

Lakossági államkötvény

116

Már az év eleje óta tudni lehetett arról, hogy az idén a közpénzügyi minisztérium lakosságnak szánt államkötvényeket fog kibocsátani, méghozzá a befektetők számára kedvező feltételekkel. De a tényleges kibocsátást nem tudni, milyen okokból fogva úgymond elnapolták.

Ha nagyon vissza akarunk menni az időben, akkor elsősorban a közadósságra vonatkozó 2007/64-es sürgősségi kormányrendelet alkalmazási módszereit jóváhagyó 2007/1470-es kormányhatározatot módosító és kiegészítő 2017/682-es kormányhatározatra kell utalnunk, amelyben azt úgymond előirányozták, valamint a múlt esztendő decemberében megjelent 2017/3139-es pénzügyminiszteri rendeletre, amely révén jóváhagyták a lakosságnak szánt államkötvények kibocsátását az állami kincstár egységei közreműködése révén.
Január elején a minisztérium belső használatra kibocsátott egy általános jellegű tájékoztatót, s abban többek között az is olvasható volt, hogy lesznek kétéves futamidejű kibocsátású lakosságnak szánt államkötvények, s azokat január 22.–február 16. között lehet majd megvásárolni, valamint hároméves futamidejű államkötvények, amelyeket március 5–30. között. Ebből nem lett semmi, de időközben megjelentek ilyen-olyan módosító jellegű jogszabályok, legutóbb a Hivatalos Közlöny június 12-i számában ama 2018/414-es kormányhatározat, amely révén újólag módosították és kiegészítették a már említett 2007/1470-es kormányhatározatot. Annak értelmében a Román Posta is részt vállal majd a lakosságnak szánt államkötvények értékesítésében.

Megvásárolhatók…
Ettől a pillanattól kezdve felgyorsultak a dolgok: szinte azon nyomban megjelent a posta együttműködésére vonatkozó közös miniszteri rendelet, majd tegnapra virradólag a közpénzügyi miniszternek ama 2018/2330-as rendelete, amely révén jóváhagyta a szóban forgó kötvények tényleges kibocsátását és a június 15-i időponttal kezdődően az érdeklődő magánszemélyek számára lehetővé tette a jegyzést (tehát azok megvásárlása), s ez a folyamat július 6-án le is zárul. A futamidő öt esztendő lesz, s az 2018. július 9-től számítandó a 2023. július 9-i időponttal bezárólag, a kamatráta pedig 5%-os lesz. Másképpen fogalmazva a Centenar megnevezés alatt futó lakossági államkötvényt bárki megvásárolhatja az elkövetkező napok során az állami kincstár bármelyik egységénél, de akár bármelyik postahivatalnál is. Amit érdemes tudni ezekről a kötvényekről az az, hogy a kamat jelentette jövedelem nem minősül megadózandó jövedelemnek és azt nem terheli másabb fizetési kötelezettség sem. Az értékpapír megvásárlását, ügykezelését, a kamatkifizetést stb. nem terheli semminemű, a befektető által fizetendő kötelezettség, az ilyen jellegű költségeket átvállalja a pénzügyminisztérium.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.