Elsősegélynyújtást oktatnak

Életre nevel a vetélkedő

157

Vetélkedőre készítenek fel diákokat a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi önkéntesei. Ennél azonban sokkal többről van szó, ugyanis elsősegélynyújtást tanítanak nekik, s teszik ezt évről évre azért, hogy baleset, sérülés, rosszullét esetén minél több gyerek, fiatal tudja, hogy mit kell tenni. Ez a tudás akár életmentő is lehet.

Az elsősegélynyújtás alapjait tanulják a gyergyószentmiklósi diákok

Idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a gyergyó­szent­miklósi Vöröskereszt a Hozzáértő Elsősegélynyújtók elnevezésű versenyét. A szervezők már készülnek, a vetélkedőt megelőző hetek ugyanis nagyon fontosak: ez idő alatt iskolákba látogatnak, és sok diáknak tanítják az elsősegélynyújtás alapjait.
Vasile Micu, a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi szervezetének elnöke azt mondta, a vetélkedőnek a versengésen túl igen fontos célja van: minél több gyerek megtanulja az elsősegélynyújtást, vagyis azt, hogy miképpen segíthet családtagjain, embertársain vagy saját magán, ha rosszul van, baleset éri.
Ez a felkészítő most van folyamatban, az önkéntesek hetente egy-két alkalommal látogatnak a város általános és középiskoláiba és hasznos tudnivalókat tanítanak a gyerekeknek. Például azt, mit tehetnek, ha valaki fuldoklik vagy elájult, ha csonttörést szenvedett, vérzik, az újraélesztés technikáját is gyakorolják. Elméleti tudnivalókat is átadnak, de a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, mert nem elég, ha valaki tudja, mit kellene tennie. Ha gyakorolta is azt, nagyobb valószínűséggel veszi a bátorságot, hogy megtegye – véli az elnök. Büszke arra, hogy az elmúlt években nagyon sok diáknak sikerült megtanítani ezeket az esetenként életmentő tudnivalókat.
– Mentősként találkoztam már olyan esettel, hogy egy diák hatékonyan tudott beavatkozni epilepsziás rohamnál a mentők érkezéséig – említett egy pozitív példát a szervezet gyergyói elnöke.
Hozzátette, a Vöröskereszt fontos feladatának tekinti az oktatást, éppen ezért az iskolásokon kívül már felnőtteknek is szerveztek elsősegélynyújtó tanfolyamokat, sőt a legkisebbekhez is igyekeztek eljuttatni lényeges tudnivalókat, ezért óvodások számára is rendszeresen tartanak felkészítőket. Ők még nem tanulhatják például az újraélesztést, viszont azt igen, hogy mit tehetnek, ha elvágják a kezüket.
Vasile Micu azt mondta, a Vöröskereszt több fiatalnak változtatta meg az életét, ugyanis a képzéseken részt vevők közül sokan lettek önkéntesei a szervezetnek, s a korábbi önkéntesek közül többen lettek egészségügyi dolgozók, asszisztensek és orvosok. Az elnök kiemelte, továbbra is az a cél, hogy az elsősegély-nyújtási ismeretek minél több gyergyóihoz eljussanak, s ezt szem előtt tartva készülnek az idei elsősegélynyújtó versenyre, amelyet a hónap végén tartanak. A helyi szakaszt a megyei követi, amelyben mind a kisebb, mind pedig a nagyobb korosztályban gyergyószentmiklósi csapat lett a legjobb tavaly.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek