Elsősegélynyújtási ismeretek

Mi az a Heimlich-fogás?

53

Az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhetett meg múlt héten mintegy félezer székely­ud­var­helyi fiatal. Az Udvar­hely­szé­ki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) akciója jól sikerült.

Két nap, hat középiskola, kilenc előadás, ötszáz diák – számokban így írható le az UIET legújabb kezdeményezése. Múlt héten Gráncsa Zsolt, a megyei Vöröskereszt elsősegély-oktatója tartott órákat a fiataloknak. Nemcsak elméleti ismereteket tárt a fiatalok elé, hanem gyakorlati bemutató is színesítette a találkozókat. A középiskolások megismerkedhettek a Heimlich-műfogással, amely életmentő beavatkozás és nagyon jól jön, ha a légutakból valamilyen idegen testet kell eltávolítani. A stabil oldalfekvés, az újraélesztés, az égési sérülések ellátása, illetve a különböző vérzéssel járó sérülések, vérzéscsillapítás szerepelt még a programban. A diákok érdeklődők voltak, ők maguk fogalmazták meg, szinte semmit nem tudnak az elsősegélynyújtásról.
– Az UIET épp ezt a hiányosságot akarta pótolni a kétnapos akcióval. Célunk az volt, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a téma iránt, hogy tovább tájékozódjanak, vagy végezzenek el majd egy teljes elsősegélynyújtási tanfolyamot. Ha csak az alapok maradnak meg, és ezek ismeretében egy esetleges balesetkor nem rontanak a helyzeten, máris elértük a célunkat – mondta a szervezet alelnöke, Tornai Szilárd.
Elsősegélynyújtási tanfolyamra Udvarhelyen rendszeresen van lehetőség, legközelebb október 8-án indul egy 16 órás képzés.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek