2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Elsőként fejezték be a parcellázást

Csíkszentkirály a megye első községe, amely lezárta a szisztematikus parcellázást, és a sok vitával, bosszúsággal járó egyeztetések után kibocsáthatja az összes telekkönyvet. Látványos önkormányzati megvalósítás azonban nem volt tavaly a faluban, bár az új templom átadásához számottevő pénzügyi támogatást nyújtottak. Idén nekilendülnek az aszfaltozás utolsó szakaszának.

Székely Ernő Fotó: Kovács Hont Imre

Az alcsíki község a Világbank által támogatott, gyakorlati kivitelezése miatt sokat szidott Cesar-programból készítette el a parcellázási terveket. 6725 kataszteri számot iktattak, ezek alapján pedig kiállítják a végleges telekkönyveket. Az elsőket pénteken adják át.
– Nagyon sok vita, egyeztetés vezetett idáig. Sok időt, energiát felemésztett, más, kirívóan fontos megvalósításunk nem is történt. Átadták az új templomot, annak a finanszírozásában segítettünk sokat – közölte Székely Ernő polgármester.
Az elöljáró szerint 2017 a pályázások éve volt. LEADER-alapokból 50 ezer euró értékben traktorra, hóekére, sószóróra pályáztak. A Helyi Fejlesztések Országos Programjából 3,13 millió lejt nyertek 5,47 km út aszfaltozására. Ebben kisebb utcaszakaszok szerepelnek, és a projekt megvalósulásával valamennyi utca aszfaltozásával végeznek Csíkszentkirályon. A finanszírozási szerződést január 23-án írták alá. Uniós vidékfejlesztési (PNDR) pénzből a kultúrotthon korszerűsítését végeznék el: 1,18 millió lejből kicserélnék a bútorzatot, automata tűzoltó-berendezéssel tennék biztonságosabbá az épületet, megoldanák a légkondicionálást, és a felszereltségen is javítanának. Ez a pályázatuk egyelőre elbírálás alatt áll. Székely Ernő is a túlzott bürokráciára fakadt ki: olyan apró munkákkal csúsztak meg az ügyintézési bonyodalmak miatt, mint a büdösfürdői menedékház bekerítése, a polgármesteri hivatal udvarának, valamint a temető sétányainak rendezése.
– Idén a traktor munkába állítása, az aszfaltozás közbeszerzési eljárásának lezárása, valamint az említett kis térrendezési munkák befejezése a legfőbb feladatunk. Terveztetjük a büdősfürdői megyei út menti járdát is, a kész tervvel bekapcsolódunk a megyei tanács járdaprogramjába – mondta a polgármester.
Székely Ernőtől megtudtuk: a célirányosan elnyert, de elvégzetlen munka miatt el nem költött összegeket Szentkirály esetében is megtakarított pénznek tekintették, és részben ennek is köszönhető, hogy szűkösebb költségvetésre számítanak.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb