Elsőként fejezték be a parcellázást

60

Csíkszentkirály a megye első községe, amely lezárta a szisztematikus parcellázást, és a sok vitával, bosszúsággal járó egyeztetések után kibocsáthatja az összes telekkönyvet. Látványos önkormányzati megvalósítás azonban nem volt tavaly a faluban, bár az új templom átadásához számottevő pénzügyi támogatást nyújtottak. Idén nekilendülnek az aszfaltozás utolsó szakaszának.

Székely Ernő Fotó: Kovács Hont Imre

Az alcsíki község a Világbank által támogatott, gyakorlati kivitelezése miatt sokat szidott Cesar-programból készítette el a parcellázási terveket. 6725 kataszteri számot iktattak, ezek alapján pedig kiállítják a végleges telekkönyveket. Az elsőket pénteken adják át.
– Nagyon sok vita, egyeztetés vezetett idáig. Sok időt, energiát felemésztett, más, kirívóan fontos megvalósításunk nem is történt. Átadták az új templomot, annak a finanszírozásában segítettünk sokat – közölte Székely Ernő polgármester.
Az elöljáró szerint 2017 a pályázások éve volt. LEADER-alapokból 50 ezer euró értékben traktorra, hóekére, sószóróra pályáztak. A Helyi Fejlesztések Országos Programjából 3,13 millió lejt nyertek 5,47 km út aszfaltozására. Ebben kisebb utcaszakaszok szerepelnek, és a projekt megvalósulásával valamennyi utca aszfaltozásával végeznek Csíkszentkirályon. A finanszírozási szerződést január 23-án írták alá. Uniós vidékfejlesztési (PNDR) pénzből a kultúrotthon korszerűsítését végeznék el: 1,18 millió lejből kicserélnék a bútorzatot, automata tűzoltó-berendezéssel tennék biztonságosabbá az épületet, megoldanák a légkondicionálást, és a felszereltségen is javítanának. Ez a pályázatuk egyelőre elbírálás alatt áll. Székely Ernő is a túlzott bürokráciára fakadt ki: olyan apró munkákkal csúsztak meg az ügyintézési bonyodalmak miatt, mint a büdösfürdői menedékház bekerítése, a polgármesteri hivatal udvarának, valamint a temető sétányainak rendezése.
– Idén a traktor munkába állítása, az aszfaltozás közbeszerzési eljárásának lezárása, valamint az említett kis térrendezési munkák befejezése a legfőbb feladatunk. Terveztetjük a büdősfürdői megyei út menti járdát is, a kész tervvel bekapcsolódunk a megyei tanács járdaprogramjába – mondta a polgármester.
Székely Ernőtől megtudtuk: a célirányosan elnyert, de elvégzetlen munka miatt el nem költött összegeket Szentkirály esetében is megtakarított pénznek tekintették, és részben ennek is köszönhető, hogy szűkösebb költségvetésre számítanak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.