Első világháborús lőszerraktárra bukkantak

Tizenkét személyt ideiglenesen kitelepítettek maroshévízen

366

Lapzártánkig több mint kétszáz első világháborús gyújtógránátot emeltek ki Maroshévízen, egy négyméteres mélységben talált lőszerraktárból a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) tűzszerészei. Alina Ciobotariu, a felügyelőség szóvivője a Hargita Népe kérdésére elmondta: minden bizonnyal az elmúlt évtized legnagyobb tűzszerészmentését hajtják végre kollégái.

Ennyi fegyverrel rég nem volt dolguk a tűzszerészeknek. Ma is folytatódik az életveszélyes küldetés

Kérdésünkre a szóvivő elmondta: a föld alatti lőszerraktárat a csatornahálózat bővítésén dolgozó munkások fedezték fel, a riasztást a maroshévízi rendőrségtől kapták tegnap reggel 10 óra 53 perckor az 112-es sürgősségi hívószámon. A maroshévízi Nyírfa utcában dolgozó munkások csak néhány lőszerelemet láttak, a helyszínre kiérő tűzszerészek azonban észrevették, hogy valójában több láda gyújtógránátot, azaz gyakorlatilag egy teljesen érintetlenül maradt lőszerraktárat találtak.
A lőszert tartalmozó ládákban egyébként tizenöt darabos csomagokban voltak a gránátok. Emiatt azonnal erősítést kértek az Ilfov megyei cioplani-i különleges egységtől, akik azon nyomban elindultak Maroshévízre, ezenkívül a Maros megyei és a Kovászna megyei katasztrófavédelemtől is kértek egy-egy biztonságos lőszertárolót.
A tűzszerészeknek először a csatornamunkások által kiásott gödör szélét kellett megerősíteniük, mert félő volt, hogy a földtömeg ráomlik a gránátokra. Tegnap este fél nyolckor az Ilfov megyei erősítés még nem érkezett meg, a Hargita megyei tűzszerészek azonban addigra több mint kétszáz gránátot emeltek ki.
Alina Ciobotariu kérdésünkre elmondta: a munkát egészen sötétedésig végezték, utána azonban abba kellett hagyniuk, így a lőszerraktár felszámolását ma is folyatják.
A lövedékeket a maroshévízi polgármesteri hivatal által erre a célra kijelölt területen fogják megsemmisíteni. A helyszínen ezt nem lehetett megtenni, mert a környéken lakóházak is vannak. Sőt a muníció olyannyira veszélyes, hogy elővigyázatosságból a közelben található öt házból 12 személyt ki kellett költöztetniük mindaddig, amíg a gyújtógránátokat biztonságosan kiemelik.
A szóvivő kérdésünkre elmondta: nem emlékszik ennél nagyobb szabású tűzszerészakcióra, amióta ő a katasztrófavédelem szóvivője, tehát nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Hargita megye legnagyobb, az első világháborúból megmaradt lőszerraktárát találták meg véletlenül a maroshévízi csatornázásnál dolgozó munkások.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.