2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Első kürtős csapatok vetélkedése

Hét csapat és a házigazda Dánfalvi Ifjúsági Szervezet tagjai dagasztottak és sütöttek kürtőskalácsot szombaton a Dugás-borvízfürdő szomszédságában. A II. Kürtőskalács Fesztiválon a legfinomabb kürtőskalács díjat a Karcfalvi Ifjúsági Szervezetnek ítélte a zsűri, a legkreatívabb kalácsot pedig a Szenttamási Ifjúság a Közösségért Egyesület sütötte.

Kürtőskalácssütő vetélkedő. Fiatalos és hagyományőrző Fotó: Háromszéki Eszter
Kürtőskalácssütő vetélkedő. Fiatalos és hagyományőrző Fotó: Háromszéki Eszter

[dropcap]A[/dropcap] szervező-házigazdákon kí­vül hét csapat, Marosfő, Csík­szentdomokos, Csík­szent­tamás, Csíkkarcfalva, Csíkrákos, Csíkszépvíz és Csík­szentimre ifjúsági szervezetei neveztek be a kürtőskalácssütő versenyre. A tavalyhoz képest csupán egy csapattal apadt a résztvevők létszáma: a csík­szent­mik­lósiak azért maradtak távolt, mert a rendezvénnyel egy időben saját településükön tartottak Ifjúsági Napokat – tudtuk meg Zsók Levente kulturális referenstől. Hozzátette, a tavaly úgy született meg a fesztivál ötlete, hogy szerettek volna egy olyan rendezvényt, amely ifjúsági és hagyományőrző egyben.
Természetesen az idei fesztiválon is a kürtőskalácsé volt a főszerep, és a székely terméket igyekeztek népszerűsíteni. A megjelent ifjúsági szervezetek tagjai 4-4 kürtőskalács elkészítéséhez elegendő alapanyagot kaptak, a zsűri a végén a legfinomabb és a legkreatívabb kalácsot díjazta – tájékoztatott Balázs Éva, a Dánfalvi Ifjúsági Szervezet elnöke.
A szervezők elmondták, a tavaly még a helybéli Emma néni segítette a csapatokat, az idén azonban egészségügyi okokból nem tudott részt venni, így a fiatalok többségének ez volt az első alkalom, hogy egyedül, a szülők vagy nagyszülők irányítása nélkül próbált meg kürtőst sütni.
Tovább nehezítette a dolgot, hogy a tavalyhoz képest több csapatban is kicserélődtek a tagok, így például a domokosiak tavaly és idén is „első kürtős” csapattal érkeztek. „Egyedül még nem sütöttem soha, de otthon láttuk, hogyan kell, úgyhogy most megpróbáljuk. Jó tanácsot is adogattak eleget” – mondta el kérdésünkre Ágota, miközben a tésztát gyúrta. A jó tanácsok, titkok között említette szalakáli használatát, amitől lágyabb, finomabb, kevésbé lesz tömör a tészta, illetve hogy a sütőfát jól fel kell hevíteni, mielőtt rácsavarnánk a tésztát.
A csíkszentimrei csapatot elsősorban arra figyelmeztették, hogy ne hagyják elkelni a tésztát, és hogy a citromhéjat se sajnálják belőle. Sőt a szervezők által biztosított olaj helyett olvasztott vajat dagasztottak a tésztába – mint mondták, a tavaly még sós kalács is készült a fesztiválon, idén viszont igyekeztek megmaradni a hagyományosnál. Végül mégis belecsempésztek egy kis turpisságot: a tészta egy részébe kakaóport kevertek, és csíkos kalácsokat sütöttek.
Végül a legfinomabb kürtőskalács díjat és a vándorkupát a Karcfalvi Ifjúsági Szervezet vihette haza, a legkreatívabb kürtőskalácsot pedig a Szenttamási Ifjúság a Közösségért Egyesület sütötte a zsűri szerint. A szervezők emellett minden csapatot egy-egy emléklappal, illetve egy kürtőssütőfával jutalmaztak, hogy jövőre még több kürtőskalácsot tudjanak sütni, a nap végén pedig a magyarlapádi Szabó Zoltán, a Médiabefutó 2007-es győztese szórakoztatta a közönséget.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb