Első díjat kapott A párnaember

114

A legjobb stúdiószínházi előadás díját ítélte meg a Csíki Játékszín társulatának a tatabányai MOST FESZT szakmai zsűrije. A csíkszeredai társulat Csiki Zsolt rendező A párnaember című pszichothrille­rét szombaton mutatta be a tatabányai közönség előtt.

Jelenet a pszichothrillerből. Meggyőzte a zsűrit Fotó: Sándor Levente

Tegnap délután kapta meg a jó hírt a Csíki Játékszín társulata, hogy a tatabányai MOST FESZT versenyprogramjában szereplő kilenc produkció közül a Csiki Zsolt által rendezett A párnaember című előadás kapta meg a legjobb stúdiószínházi előadás díját.
A csíkszeredai társulat első alkalommal kapott meghívást a tatabányai Jászai Mari Színház mono-
dráma és stúdiószínház seregszemléjére, amely a szervezők szerint azt a két műfajt hozza közelebb a nézőhöz, amelynek átélése a legkülönlegesebb színházi pillanatok egyike. A fesztiválra ötven színházi produkció közül válogattak ki a szervezők négy monodrámát és öt stúdiószínházi előadást, a versenyelőadások közül végül a csíkszeredai Csíki Játékszín A párnaember című előadása győzte meg a zsűrit és kapta meg az első díjat.
– A tatabányai előadást követően volt egy szakmai megbeszélés, az ott elhangzottak alapján azt mondhatom, hogy a darabválasztás és a színészi alakítások nyerték meg a szakmát – bár a zsűri véleményét konkrétan nem tudom, ők elvonultak. Külön dicséretet kapott a színészi munkájáért és visszafogott, mégis erős alakításáért Vass Csaba – tudtuk meg Csiki Zsolttól, az előadás rendezőjétől.
A négytagú szakmai zsűrit Császár Angela (Magyar Művészeti Akadémia), Galgóczy Judit (Magyar Színházi Társaság), Szilágyi Tibor (Magyar Teátrum Társaság) és Kovács Natália (Színházi Kritikusok Céhének tagja) alkotta.
A párnaember című stúdiószínházi előadást tavaly októberben mutatta be a Csíki Játékszín társulata, a rendező akkor azt nyilatkozta, hogy a fő kérdés, ami izgalmassá teszi számára a történetet, az az, hogy milyen hatással van a gyermekkor a későbbi felnőtt viselkedésére. A gyermekkori, lelki és fizikai traumák – bántalmazás, erőszak – hogyan befolyásolják az egyén viselkedését, életvitelét.
A tatabányai fesztivál szakmai zsűrijének a döntése szerint jó válaszokra talált a rendező.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek