Első búcsú

ünnep a megújuló Atyhai templomban

214

Atyhában a Mária-Magdolna-napi búcsú alkalmával tegnap megszólalt az új orgona. A hívek új padokat használhattak. Minden a legnagyobb rendben halad, s a templom hamarosan teljes bútorzattal állhat majd az egyházközség rendelkezésére.

Folyamatosan gyarapodó templombelsőben zajlott a búcsú. Újraszentelésre készülnek

Tegnap Mária-Magdolna-bú­csút tartottak Atyhá­ban, a folyamatosan újjáépülő templomban. Ft. Adorján Imre plébános elmondta, hogy ebben az évben mindenképp sor kerül a munkálatok befejezésére. Bár minden mozzanat fontos – mondta a tisztelendő –, nem tartanak külön ünnepségeket, hanem majd a végső átadás után keresnek megfelelő alkalmat arra, hogy egyszerre megköszönjék a helyiek és az intézményi, illetve a civil támogatók hozzájárulását. Minden adomány jól jön, helye van, akárcsak annak az 535 lejnek is, amely az Élő Székelyföld Egyesület által szervezett műsoros esten gyűlt össze szombaton.
A búcsú alkalmából közelebbi településekről és messzi földről is érkeztek elszármazottak. Ha nem is telt meg minden bennvaló, sok hétvégi házként használt hajlékot megnyitottak ebből az alkalomból. A falunak jót tettek az utóbbi években lezajlott infrastrukturális fejlesztések. Több helyen is építkeznek, számos portán látni a felújításra való készülődés nyomait. Atyha felértékelődését mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban két magyarországi település is keresi itt a testvértelepülési kapcsolatot.
– Bízni kell és akarni, nem hagyni, hogy a sokszor mostoha körülmények elvegyék a kedvünket – mondta a misét lezáró beszédében a plébános –, mert a megpróbáltatások is azt jelzik, hogy a Jóisten szereti a helyi embert, akit a csapásokkal arra buzdít, hogy tegyen mindent azért, hogy minél gazdagabb és megtartó, megtartható örökséget hagyjon a következő nemzedékre.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.