Első alkalommal szerveztek reneszánsz napokat

Nagy érdeklődés övezte a reneszánsz napok első kiadását

Kiállítással, úrihímzésekkel és reneszánsz zenével zajlott le a reneszánsz napok első kiadása Gyergyószentmiklóson. Tervezik a folytatást is jövőre.

Nagy érdeklődés övezte a reneszánsz napok első kiadását

A világ isten szőtte szőnyeg, / Mi csak visszáját látjuk itt, / És néha – legszebb perceinkben – / A színéből is valamit – ez a Reményik Sándor-idézet volt a Gránátalma Egyesület által szervezett első reneszánsz napok mottója. A program csütörtökön délután kiállításmegnyitóval kezdődött a művelődési központban, a Magyar Művészeti Akadémia vándorkiállítása első erdélyi állomásaként Gyergyószentmiklósra hozta el munkáit Kósa Klára keramikusművész és Simon Ilona könyvtervező. Az eseményen Kisné Portik Irén szervező, a Gránátalma Egyesület vezetője a rendezvény céljáról beszélt. Mint kifejtette, ahogy az ember már ősidők óta építkezik, az egyesület is építkezni próbál abból, amije van, a közel 150 úrihímzésből, amelyek mintáit 400-500 éves eredeti darabokról másolták. Ezen vagyon kapcsán igyekeznek felelősséggel gondolkodni és cselekedni, hogy a hungarikum értékű úrihímzések közismertebbek legyenek, s a jövő székelységének javát szolgálják.
Len Emil alpolgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy a város vendégül láthatja a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak kiállítását. A Lélek Virágai című tárlatot dr. Tor­da Márta, a Magyar Női Unió alelnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott, Kósa Klára és Simon Ilona gyakran dolgoznak együtt, kitalálják a témákat és megvalósítják elképzeléseiket, s közös tárlatuk azt a békét és harmóniát közvetíti, ami életszemléletüket is meghatározza. Kósa Klára kerámiáin a különböző vallások jelképeit tekinthették meg az érdeklődők, természetesen a hozzátartozó magyarázatokkal. Simon Ilona munkái pedig katolikus imakönyveket, református igekönyveket, zsidó jeleket és szimbólumokat tárt a látogatók elé, egyéb elgondolkodtató érdekességek mellett. Az eseményen nemcsak a látvány vezette a régmúlt korba a résztvevőket, hanem a reneszánsz zene és dalok is.


A reneszánsz napok folytatásaképpen pénteken a Sándor-házba várták a régi magyar hímzések iránt érdeklődőket, ahol megtekinthették a Gránátalma Egyesület már elkészült alkotásait, s megtudhatták, hogyan készülnek ezek a kézimunkák.
A szervezők már a jövő évi reneszánsz napokat tervezik, akkor többnapos rendezvénnyel több helyszínen szeretnék majd fogadni az érdeklődőket.

Lázár Hajnal