Elrettentő mennyiségű szemét

Példátlan méretű parttakarítás

207

Minden idők legnagyobb szabású patak- és folyóme­der­-ta­ka­rí­tását szervezték hétvégén a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás és a Harvíz Rt. térségi szolgáltató kezdeményezésére, a helyi önkormányzatok támogatásával. Mára várhatók pontosabb adatok, de az máris nyilvánvaló, hogy több ezren vettek részt a parttakarításban.

Bár még nem összesítették az adatokat, a jelek szerint rekordmennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek
Fotók: Réti Zsófia

A fejlesztési társulás tagságában részt vevő önkormányzatok mind felsorakoztak, így megyeszerte 23 településen gyűjtötték azt a szemetet, amit felelőtlen, a környezetükre fittyet hányó emberek szórtak szét, szállítottak a partokra.
Lányi Kingától, a Harvíz Rt. szóvivőjétől megtudtuk: ma összesítik az eredményeket. A Facebook közösségi oldalon ugyanakkor számos település vezetői, civil szervezetei megköszönték a szemétgyűjtést, és elrettentő mennyiségű teli zsákokról tanúskodnak a megosztások fotói.

Lázár Péter, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala Városgazdálkodási, energiamendzsment és helyi szállítási irodájának vezetője hasznos kalákának nevezte, ugyanakkor elszomorító tapasztalatként jellemezte a hétvégi hulladékgyűjtési akciót. Mint elmondta: évről évre nő a kidobott szemét mennyisége a patakok partján, és Csíkszeredában körülbelül 50–60 köbméter hulladékot gyűjtöttek.

– A kidobott hulladék zöme zsákban volt, azonban építkezési törmeléktől kezdve műanyag palackokig, használt ruhákig és pelenkákig mindennel találkoztunk a vízparttisztítási akció során. Sajnos, nem találtunk számlákat, illetve olyan dokumentumokat, amelyekkel azonosíthattuk volna a szemetelőket, úgyhogy a felelősségre vonás elmarad – közölte Lázár Péter, aki szerint öröm az ürömben az, hogy számos gyermek, tanuló is kivette a részét a hulladékgyűjtésből, így remélhetőleg ők majd tudatosan figyelnek környezetükre a jövőben. – A jelen lévő fiatalok első kézből tapasztalták meg a szemetelés következményeit. Én bízom abban, hogy a felnövekvő generáció máshogy viszonyul majd ehhez a kérdéshez – nyugtázta az irodavezető.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek