Elpöfékelt a különvonat

Miniszteri zöld jelzés

380

Továbbra is heves vita tárgyát képezi az idénymunkások külföldre való kiutazása, pontosabban kiutaztatása. Vannak olyanok, akik ezt eleve megtiltanák, mások viszont az ottani munka- és életkörülményeket tartják elfogadhatatlanoknak.

A hazai hatóságok egyrészt arra hivatkoznak, hogy e tekintetben nemigen rendelkeznek hatáskörrel, mert nem lehet korlátozni a személyek szabad mozgásának jogát, másrészt pedig arra, hogy minden uniós tagállamnak belügye a munkavégzés feltételeinek jogszabályozása. Időközben mégis megszületett a közlekedési miniszternek, Nicolae Bodenak egy rendelete, amely révén szabályozni kívánta a repülőtérre való utazást. A minap megjelent egy újabb hasonló jellegű rendelet…
Már hetekkel ezelőtt hallani lehetett arról, hogy Ausztriába várnak romániai vendégmunkásokat, főleg nőket, idős, illetve sérülékeny személyek gondozására. Sőt olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint különrepülőgép vitte el április folyamán a több száz személyt Bécsbe, s állítólag különvonat is indult Temesvárról. Ami a vonatot illeti, kiderült, hogy valóban volt arra vonatkozóan szándék, nevezetesen az ausztriai munkáltató részéről. Nemrégiben egy olyan értesülés is napvilágot látott, miszerint az első különvonat május 7-én indult Temesvárról Bécsbe, hogy aznap a vonat végül is elindult-e vagy sem, arról nem szivárgott ki semminemű értesülés, de érdekes módon aznap megjelent egy miniszteri rendelet. A közlekedési miniszter 2020/61-es rendeletéről van szó, amely révén jóváhagyta azon személyvonatok közlekedésére vonatkozó eljárást, amelyeket külön rendelnek meg vendégmunkások szállítása végett, beleértve azokat is, akik sérülékeny személyek gondozási tevékenységét végeznék a célországban. A célország lehet bármelyik uniós tagállam, a rendelet pedig a szükségállapot periódusára vonatkozóan marad érvényben. Több mint furcsállandó, hogy alig egy héttel a szükségállapot vége előtt jelent meg ez a rendelet, és hogy megjelenésének időpontja egybeesik azzal az időponttal, amelyről hírt adtak egyes külföldi sajtóügynökségek, s amelynek értelmében azon a napon különvonat indulna Bécsbe. Az is furcsa, hogy a hatályos jogszabályozási előírásoktól eltérő módon ez a rendelet a megjelenés napján hatályossá is vált. Amúgy egy bonyolult eljárásról van szó, amelyben érintett az országos vasúti társaság, az országos személyszállítási vasúti társaság, a vasúti rendőrség, a munkaerő-toborzó cég, a román közúti hatóság, a közúti szállításellenőrzési állami felügyelőség és a munkaügyi minisztérium is. Ami pedig az ügyintézés időtartamát illeti, az ideális körülmények között is 2-3 munkanapot jelent. És láss csodát: az ügyintézés olyannyira akadálymentesnek bizonyult, hogy tegnap este a temesvári vasútállomásról kigördülhetett az osztrák–román vegyes szerelvény.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.