Előzetes jóváhagyáshoz kötik a jövő évi finanszírozást

Gazda az alcsíki határban. Most kell igényelni a jövő évi gázolajár-támogatást
118

Január 3-ig fogadja a gázolajár-támogatási előzetes engedélyezési kérelemmel érkező gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség csíkszeredai központja.

Gazda az alcsíki határban. Most kell igényelni a jövő évi gázolajár-támogatást

Legkésőbb a jövő esztendő első hivatalos munkanapjáig, azaz január 3-ig fogadja a gazdálkodók 2018-as gázolajár-támogatáshoz szükséges előzetes jóváhagyási kérelmeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A kérelmeket minden esetben a kifizetési ügynökség megyei központjaiban lehet benyújtani: a Hargita megyei gazdák esetében ez az intézmény csíkszeredai székhelyét jelenti.
Az előzetes jóváhagyás igényléséhez a kérelmező személyazonossági igazolványának, jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumának másolata szükséges, ezenkívül a mezőgazdasági regiszter alapján kibocsátott, a megművelt területekre, haszonállatokra, méhcsaládokra vonatkozó eredeti igazolást is kérik. Amennyiben az üzemanyagár-támogatást a gazda öntözőberendezések működtetésére venné igénybe, akkor a támogatási kérelemhez a terület öntözésére kötött szolgáltatói szerződés másolatát is szükséges csatolni.
Az előzetes jóváhagyás megszerzése alapfeltétele annak, hogy a gazdák jövőre a gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz vásárolt üzemanyag-mennyiségeket az ügynökség felé negyedévenként elszámoltathassák. A gépesített mezőgazdasági munkálatokra kínált üzemanyag-támogatást magánszemélyek is igénybe vehetik, amennyiben vállalják, hogy az előzetes jóváhagyási kérelmeik kedvező elbírálása után legtöbb hatvan napon belül – de még az első negyedévi gázolajár-elszámolásaik benyújtása előtt – egyéni vállalkozóként vagy engedélyezett magánszemélyként jegyeztetik be tevékenységüket. A jövedéki adó utólagos visszatérítéséből eredő támogatás idén literenként 1,41 lej volt.

[box type=”shadow” ]Kiegészítették a 2017-es üzemanyag-támogatási keretet

Közel 117 millió lejjel – egészen pontosan 116,968 millióval – 554 millió lejre egészítette ki az idénre szánt gázolajár-támogatási keretösszeget a mezőgazdasági minisztérium – az erről szóló 875-ös számú kormányhatározat a napokban, a Hivatalos Közlöny december 11-i számában jelent meg. A gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyagköltségeinek részbeni megtérítését szolgáló támogatási keretösszeget idén már másodjára toldja meg a kormány: a motorina kiskereskedelmi árát terhelő jövedéki adó visszafizetésére a szaktárca előbb 349,4 millió lejt különített el, amit előbb 436,9 millió lejre, míg a héten megjelent jogszabállyal 553,893 millió lejre növeltek.
A mezőgazdasági miniszter 396-os számú rendelete – mely a Hivatalos Közlönyben tegnap jelent meg – már a kiegészített támogatási keretösszeg ágazatok közötti szétosztását is tartalmazza. Ez alapján a növénytermesztők az idei harmadik negyedévre benyújtott, összesen 77,723 millió literre rúgó elszámolásaik révén 110,251 millió lejes gázolajár-támogatásban részesülnek. Az állattenyésztők 6,058 millió lejes üzemanyag-támogatásra számíthatnak: ez az összeg a 2017. július 1. és szeptember 30. közötti időszakban elhasznált 4,271 millió liternyi gázolaj literenkénti 1,4185 lejes jövedéki adójának visszatérítéséből ered. A legkisebb keretösszeget a talajfeljavítási munkálatokat végző szakcégek számára különítették el: a célra szánt 533 ezer lej az idei harmadik negyedévre vonatkozóan 756 ezer liter gázolaj árkedvezményes felhasználását tette lehetővé – olvasható ki a tegnap megjelent mezőgazdasági miniszteri rendelet mellékletéből.[/box]

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.