Előzetes jóváhagyáshoz kötik a 2019-es gázolajár-támogatást

Még idén be kell nyújtsák kérelmeiket a gazdák

92

Év végéig fogadja a gazdálkodók 2019-es gázolajár-támogatáshoz szükséges előzetes jóváhagyási kérelmeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei központja.

Erőgépet próbáló mélyszántás. Most kell igényelni, ha jövőre olcsóbb üzemanyagot szeretnének a gazdá Fotó: Domján Levente

December végéig fogadja a gázolajár-támogatási előzetes engedélyezési ké­relemmel érkező gazdákat a Me­ző­gazdasági Intervenciós és Ki­fizetési Ügynökség. A kérelmeik benyújtását utolsó percekre halasztó gazdák azonban nem árt, ha figyelembe veszik, hogy a közalkalmazottak számára az idei esztendő utolsó munkanapja, azaz december 31-e, hétfő, a kormány döntése alapján hivatalos munkaszüneti nappá vált. A kérelmeket minden esetben a kifizetési ügynökség megyei központjaiban lehet benyújtani: a Hargita megyei gazdák esetében ez az intézmény csíkszeredai székhelyét jelenti.
Az előzetes jóváhagyás igényléséhez a kérelmező személyazonossági igazolványának, jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumának másolata szükséges, ezenkívül a mezőgazdasági regiszter alapján kibocsátott, a művelt területekre, haszonállatokra, méhcsaládokra vonatkozó eredeti igazolást is kérik. Amennyiben az üzemanyagár-támogatást a gazda öntözőberendezések működtetésére venné igénybe, akkor a támogatási kérelemhez a terület öntözésére kötött szolgáltatói szerződés másolatát is szükséges csatolni.
Az előzetes jóváhagyás megszerzése alapfeltétele annak, hogy a gazdák jövőre a gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz vásárolt üzemanyag-mennyiségeket az ügynökség felé negyedévenként elszámoltathassák. A gépesített mezőgazdasági munkálatokra kínált üzemanyagár-támogatást magánszemélyek is igénybe vehetik, amennyiben vállalják, hogy az előzetes jóváhagyási kérelmeik kedvező elbírálása után legtöbb hatvan napon belül – de még az első negyedévi gázolaj-elszámolásaik benyújtása előtt – egyéni vállalkozóként vagy engedélyezett magánszemélyként jegyeztetik be tevékenységüket. A jövedéki adó utólagos visszatérítéséből eredő támogatás idén literenként 1,7385 lej volt.
A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy esztendőben változatlanul hektáronként 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsót és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa-termelők 139 literre, a dohány és komló termelése során hektáronként 140 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni, literenként durván 1,74 lejes visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a dinnyetermesztők esetében hektáronként 150 literben, a gombatermesztők esetében 80 literben, míg a virág- és dísznövénytermesztők számára hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Éves szinten, a kaszálók és természetes gyepterületek művelésére elszámolható gázolajmennyiség hektáronként 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető: az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák.

Tavaszról elmaradt motorinapénz: jobb később, mint soha

Országos szinten több mint 18 ezer gazdálkodónak utalja a tavaszi, kora nyári időszakban vásárolt, de elszámolatlan gázolajmennyiségre kifizetetlenül maradt üzemanyagár-támogatást az APIA – számolt be közleményében az ügynökség. Arról a 21 százalékos részösszegről van szó, amivel az idei második negyedévre – azaz 2018. április 1. és június 30. közötti időszakra – el nem számolt, több mint 38 millió literre rúgó üzemanyag nyomán még tartoztak a gazdálkodóknak. Az APIA a napokban zajló – december 17. és 21. közötti – kifizetési hajrában az elmaradt üzemanyagár-támogatás gyanánt a mezőgazdasági minisztérium költségvetésének terhére több mint 67 millió lejt továbbít a támogatásra jogosult gazdák bankszámláira. A fenti keretösszegből 61,78 millió lejt a növénytermesztők, 4,723 millió lejt az állattenyésztők, 508 ezer lejt pedig a talajjavítók kapnak.
A kifizetés jogalapját képező 1481-es számú mezőgazdasági miniszteri rendelet mellékletében – mely a Hivatalos Közlöny 1049-es számában jelent meg – azonban nemcsak az említett tavaszi hónapokról, hanem régebbről, tavaly október-decemberről elmaradt üzemanyagár-támogatás kifizetése is szerepel: eszerint a növénytermesztők 2017 utolsó negyedévéről 2,971 millió liter üzemanyag után 5,166 millió lejnyi árkompenzáció folyósítására számíthatnak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek