Elővigyázatosság: fertőtlenítőszerekkel támogatja az iskolákat Csíkszereda önkormányzata

59

Átirattal fordul Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a katasztrófavédelmi bizottság a megyei egészségügyi igazgatósághoz a koronavírus-tesztekkel kapcsolatban. Ráduly Róbert Kálmán polgármester a mai ülést követően számolt be arról, hogy fertőtlenítőszerekkel és adagolókkal segítik az iskolákat, illetve folyatódnak a városban és a térségben elkezdett beruházási munkálatok.

Továbbra is a biztonság az első Fotó: HN-archív

Az intézményes karanténban lévő személyek száma 152-re, az otthoni elkülönítésben tartózkodók száma pedig 26-ra csökkent az elmúlt időszakban. Sajnos, az országos statisztika nem talál a valós, megyei adatokkal. Hargita megyében húsz fertőzött van jelenleg, ebből két személyt kezelnek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházbanközölte az adatokat a városvezető. A 65 év fölöttiek esetében 112-en igényeltek segítséget, a hajléktalanszállón újra 18 személy tartózkodik.

Intézkedések az oktatásban

A polgármester elmondta, határozat született az oktatás újraindításával kapcsolatban. Az eddigi tapasztalatokat hasznosítva, minden osztályteremben igyekeznek adagolókat felszerelni, valamint az intézményeknek öt liter fertőtlenítő folyadékot is biztosítanak.

Tanintézmények vezetőivel folytattunk megbeszélést. Egy osztályközösség három termet foglal majd el, hiszen csak tíz diák tartózkodhat egy helyen. A termek mellett pedig a tanári szobákban is lesznek adagolók, valamint a folyósok takarításához is biztosítunk eszközöket. Tablettát, port és folyadékot ismondta Ráduly Róbert Kálmán. Számításaik alapján összesen 900 liter folyadékra lesz szükség. A tanórák száma is csökkentve lesz, az oktatók főként azokra a tantárgyakra fektetik a hangsúlyt, amelyből vizsgázni kell a diákoknak.

A bizottsági ülésen szó esett a városról, mint gazdasági szereplőről, beruházóról. Csíkszereda önkormányzata a folyó költségvetéseket meghaladó munkálatokat folytat, remélhetőleg az idén be is fejeződnek ezek a projektek.

Egy pillanatra sem álltunk le a tevékenységekkel. Azt mondhatom, hogy a karantén idején jobban haladtunk a munkákkal, mint előtte. Jobban oda tudtunk figyelni, összpontosítanitette hozzá a városvezető. A projektek között van az elkerülőutak megépítése, valamint a Kalász-negyed újítása is. Hangsúlyozta, hogy a kivitelezők nagy része a térségből származik, vagyis a város által generált beruházások helyben érvényesülnek.

Be kell tartani a szabályokat

A harmadik kérdés, amit érintettünk az ülésen, az a tesztelésekkel kapcsolatos. A bizottság kérése alapján egy átirattal az egészségügyi igazgatóság felé fordulunk, hiszen ők kell ebben a kérdésben szakmai véleményt mondjanak és állást foglaljanakmondta a polgármester.

A kulturális miniszter korábban kijelentette, hogy a szükségállapot megszüntetése után fokozatosan megnyithatnak a kulturális intézmények, ezzel kapcsolatban pedig egyértelmű álláspontja van a hivatalnak. Augusztus 31-ig semmiféle rendezvénynek, eseménynek nem adnak helyet, a biztonság és egészség megőrzése érdekében.

Továbbiakban is be kell tartani a szabályokat, otthon kell maradni. De nem árt néha a szabadban lenni, kikapcsolódni, a korlátozásoknak megfelelően. Legyünk továbbra is felelősek, figyeljünk oda, és mindig legyen nálunk papír, amivel igazolhatjuk magunkat. Találjuk meg a lehetőségekettanácsolta Ráduly Róbert Kálmán.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.