Elővigyázatosabbak voltunk karácsonykor

57

Karácsonykor egyetlen alkalommal sem riasztották tűzesethez a Hargita megyei katasztrófa­védelem munkatársait, amely – A­li­na Ciobotariu tűzoltósági szó­vi­vő szerint – kiemelkedően po­zitív tény az előző évekhez viszo­nyítva. A szakember szerint a megelőző kam­pány sikeres volt, hi­szen az emberek elővigyázatosab­bak voltak.

Öt alka­lommal riasztották a tűzoltókat karácsony előestéjén, december 24-én Hargita megye szerte: kémény gyulladt ki Gyergyó­szentmiklóson, Gyergyó­szár­he­gyen és Csíkszeredában, Taplocán. Alina Ciobotariu elmondása szerint mindhárom helyszínen időben sikerült eloltani a tüzet, így nem keletkezett jelentős kár.
A szenteste napján kigyulladt egy gazdasági épület – csűr és istálló – tetőszerkezete Csíkborzsovában, mintegy 300 négyzetméteres felületen csaptak fel a lángok, amelynek következtében három tonna széna égett el. A tűz megfékezésére két tűzoltóautó érkezett Csíkszeredából, illetve a csíkszépvízi önkéntes tűzoltók is a helyszínre siettek. A bevetésnek köszönhetően 300 ezer lej értékben menekítettek ki javakat a tűzből, a keletkezett kár mértéke 20 ezer lejre tehető.
Családi ház teteje is lángra kapott vasárnap a Román­andrásfalvához tartozó Kissoly­moson, azonban itt is hatékonyan dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai, nem keletkezett jelentős kár, a ház tetőzete 20 négyzetméteren égett le.
A rohammentő szolgálat munkatársait négy alkalom­mal riasztották szombaton, eb­ből háromszor traumához és egyszer autóbalesethez. Karácsony napján öt esetben kérték a segítségüket: két traumához, egy rosszulléthez és két alkoholmérgezéses állapothoz. Az említett esetek közül egyik sem követelt halálos áldozatot.
– Az elmúlt évekhez viszonyítva meglepő nyugalomban teltek az ünnepek. Ezen időszak alatt mintegy 100 tűzoltó volt folyamatosan készenlétben szerte a megyében, de szerencsére nem volt gyakran szükség a munkájukra. Sokat segített ebben az is, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk a megelőzés fontosságának tudatosítására, a tájékoztatásra, és az emberek egyre elővigyázatosabbak – jelentette ki lapunknak a katasztrófavédelem szóvivője.

[box type=”shadow” ]Mentős statisztika

Az elmúlt hét során amúgy 11 közúti balesetben 10 sérült személyhez, 1 infarktusos esethez, 20 agyvérzéshez, 28 szívbeteghez, 59 magas vérnyomásos esethez, 7 csonttöréshez, 9 testi sértéshez, 30 különböző traumához és 1 asztmás krízishez riasztották a Hargita Megyei Mentőszolgálat ügyeleteseit, akik a helyszínre sietve ellátták a sérülteket. Továbbá segítséget kértek tőlük 21 szülés, 15 rosszullét, 13 ittas, 4 kómás állapot, 34 nehéz légzés, 12 görcsös állapot, 12 pillanatnyi elmezavar, 4 öngyilkossági kísérlet, 17 lázas állapot, 6 allergiás reakció, 18 hasmenés és 9 felső tápcsatornai vérzés esetén. Nyilvános helyről 6 alkalommal riasztották a mentőszolgálatot. A héten összesen tizenegy halottat jegyeztek. [/box]

Márk Boglárka

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.