Elővigyázatos sofőrök

86

Az októberben hirtelen téliesre forduló időjárásnak köszönhetően a gépjármű-tulajdonosok körülbelül hetven százaléka már lecserélte a nyári abroncsokat télire az elmúlt időszakban, így az idén nem alakult ki tumultus a gumiszervizek előtt. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy bár mindenki igyekszik a zsebének megfelelően választani, visszaszorulóban van az újrafutózott gumiabroncsok piaca, viszont nő az online vásárlók száma.

ARP_8747

 

Úgy tűnik, elfogadták és hozzászoktak az autóvezetők a szabályozáshoz, mely szerint az útviszonyoknak megfelelően le kell cserélni a gumiabroncsokat, hiszen idén az első, októberi lehűlést követően elkezdték felkeresni a szervizeket, így mostanra a gépjárművek körülbelül hetven százalékán már lecserélték az abroncsokat télire – tudtuk meg a gumiabroncsokat is forgalmazó csíkszeredai szakemberektől. Valószínűleg belátták, hogy a törvényeknek való megfelelésen és a büntetések elkerülésén túl, gyakorlati haszna is van a cserének, hiszen ezáltal biztonságosabban közlekedhetnek.
Kiderült, sem a gumiabroncsok ára, sem a munkadíj nem nőtt tavalyhoz képest, sőt egy kicsit talán olcsóbb is lett az egyre nagyobb teret hódító online piacnak köszönhetően. Szőcs Botond, a Sigma Gum Kft. tulajdonosa szerint az elmúlt években sokat fejlődött az online piac, és ezzel párhuzamosan felnőtt egy olyan fizetőképes réteg, akik már megbíznak az internetes vásárlásban. Máthé Tibor, a Pangus Service tulajdonosa viszont felhívta arra figyelmet, hogy az online vásárlás esetében számolni kell a szállítási és a szerelési költséggel is, ami összesen akár 40 lej is lehet kerekenként, valamint felmerül az online boltok megbízhatóságának és a garancia érvényesítésének kérdése is.
Abban egyetértettek a forgalmazók, hogy vásárlás előtt érdemes szakember tanácsát kérni, hiszen sok mindentől függ, hogy melyik a megfelelő abroncs, amire a gumikon feltüntetett jelzések nem mindig adnak választ, hiszen nagyon széles a kínálat, és sok esetben meghatározó szempont az ár, hiszen egy átlagos autóra lehet 150 lejért, de ennek duplájáért is abroncsot vásárolni. A választáskor figyelembe kell venni a gépjármű súlyát és végsebességét is, illetve azt is, hogy mennyit járnak vele, és milyen utakon. Például ha valaki sokat autózik, és külföldön, autópályán is használja a járművet, érdemes egy nagyobb biztonságot garantáló, drágább gumit választania – hangsúlyozta Máthé Tibor. Az M+S jelzésen kívül, ami a havas, sáros utat jelenti, érdemes figyelni a többi indexet is, mint például a vizes úton mért tapadás fokát, a zajszintet és az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó kategóriát, amelyeket A-G betűkkel jelölnek a címkéken. Szőcs Botond elmondta, vidékünkön – tekintettel a hosszú hideg télre – nem javasolja a négy évszakos abroncsok használatát. Ugyanakkor nem javasolják az újrafutózott abroncsok vásárlását, hiszen ezek esetében nagy a meghibásodási lehetőség, nagyobb terhelésnél leválhat a felső réteg. Máthé Tibor úgy véli, Csíkszeredában 3-4 éve volt csúcson a használt abroncsok piaca, viszont az évek során a sofőrök rájöttek, érdemesebb az újrafutózottnál valamivel drágább, alsóbb kategóriás új gumit választani.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek