Előtérben az adatvizualizáció

Székelydata minikonferencia

33

Közel napra pontosan egy éve számoltunk be az első Székelydata névre keresztelt, adattudományra épülő pályázatról olvasóinknak. A kezdeményezést nagy érdeklődés övezte, hiszen értékes nyereményeket szerezhettek a legkreatívabb jelentkezők. Január 18-án, pénteken Kolozsváron gyűltek össze a pályázat nyertesei, köztük a csíkszeredai és székelyudvarhelyi díjazottak is, akik a BBTE Business Intelligence hallgatóival tartottak előadásokat. Dr. Csala Dénestől megtudtuk: alakulóban van a verseny második felvonása is.

Különleges és színvonalas pályamunkák érkeztek a tavaly meghirdetett első Székelydata névre keresztelt, adattudományra épülő pályázatra. Amint arról korábban beszámoltunk, négy csíkszeredai és egy székelyudvarhelyi pályázót is díjaztak a verseny során, a fődíjat pedig egy kilyénfalvi jelentkező vitte el.
Számos értékes nyereményben részesültek az adatvizualizáció szerelmesei, akik január 18-án, pénteken újból találkozhattak Kolozsváron.
Dr. Csala Dénes főszerkesztő, egyben a pályázat megálmodója, lapunknak elmondta: mini­kon­ferenciát tartottak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közgazdasági karán. Hozzátette: az eseményen a Business Intelligence kurzus hallgatói mutatták be a féléves dolgozataikat, ugyanakkor az I. Székelydata adatvizualizációs pályázat nyertesei közül is ismertették néhányan a munkájukat.
– Tavaly októberben a BBTE magyar közgazdasági karával közösen indítottunk egy kurzust gazdasági informatikusnak tanuló hallgatók részére, Business Intelligence címmel. A röviden csak BI-ként emlegetett szakág egy viszonylag új válfaja az adattudománynak, amely főleg az adatok megjelenítésével és hasznos információvá való átalakításával foglalkozik. Itt az üzleti életben elhelyezkedő diákok számára kifejezetten hasznos, máshol nem nagyon hallott témákról is beszélünk, mint például a képernyőkihasználás, színelmélet vagy éppen a figyelemelmélet – számolt be dr. Csala Dénes, kitérve arra is, hogy a kurzus apropóján merült fel a kisebb konferencia ötlete.
– Meghívtam a tavalyi nyerteseket, és rajtuk kívül néhány olyan szakembert is, akik valamilyen formában az adatokhoz vagy designhoz kötődnek. A Székelydata blogot továbbra is szerkesztem, de leginkább az adataktivizmusra szeretnék koncentrálni, azaz arra törekednék, hogy minél jobban ösztönözzem az objektív, adat alapú gondolkodást Erdélyben – mutatott rá a pályázat megalkotója.
A verseny folytatása kapcsán dr. Csala Dénes hangsúlyozta: szeretné, ha cégek és az adatvizualizációs szakemberek közötti párbeszéd felerősödne, mert ez hosszú távon a diákok hasznára válhat.
– Olyan erdélyi cégeket keresünk, amelyek a Székelydata rendelkezésére bocsátanák az adatsorukat. Ezeket az adatsorokat annak a reményében osztjuk majd meg a verseny második kiadásának résztvevőivel, hogy értéket teremtsünk – szögezte le a dr. Csala Dénes, felhívva a figyelmet arra is, hogy az érdeklődő cégek újból szponzorizálhatják a versenyt. Ez ügyben, vagy több információért várják a jelentkezőket a Székelydata Facebook-oldalon vagy a mail@csaladen.es e-mail-címen.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek