Előtérben a szakma, nem pedig a medve

VIII. Székelyföldi Vadásznapok

1,409

A számos tévhit eloszlatásával a vadászszakma helyes megítélését segítenék elő az október 12–14. között Csíkszentdomokoson szervezendő VIII. Székelyföldi Vadásznapok alkalmával. A nyitónapon konferencia, szombaton szerteágazó szakmai és kulturális műsor várható, de a program véglegesítése még folyamatban van.

Az utóbbi években elmérgesedett medveprobléma még inkább erősítette a vadászokkal szembeni előítéletet – mondták el tegnap a rendezvény sajtótájékoztatóján a jelen levő vadászok. Éppen ezért ezúttal a szakmát szeretnék minél hangsúlyosabban bemutatni a látogatóknak.
János Zsolt, a felcsíki Nimród Vadászegyesület igazgatója rámutatott: 2011-ben Dánfalván szervezték az első vadásznapokat, majd Maros és Kovászna megye vadásztársaságaival együtt felváltva szervezték a későbbieket. Most ismét Hargita megyén a sor, és a csíkszentdomokosi rendezvénysorozat szervezője a Csíkszeredai Vadászegyesület lesz.
Házigazdaként Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere a program már ismert részeit mutatta be. Eszerint pénteken konferenciát szerveznek, szombaton pedig a labdarúgópályán szakmai előadások, interaktív bemutatók, vadásztársaságok bemutatkozói és főzőverseny is lesz. Érdekesnek ígérkező látnivaló a trófeakiállítás, amelyet még a következő hét folyamán is megtekinthetnek iskoláscsoportok.
Becze István megyei tanácsos kifejtette: a vadászat az egyik legősibb tevékenység, ezért felháborítónak nevezte, amiért nagyon gyakran rossz színben tünteti fel a média. Mint mondta: ahogy az önkéntes tűzoltókra számítanak a közösségek, ugyanúgy a vadász segítségére is számíthatnak, ezért a vadászegyesületeket a megyei tanács támogatásáról biztosította.
János Zsolt hozzátette: a vadásznapokon szándékosan nem akarják a medvékkel „tölteni az időt”. A láto­gatóknak lehetőségük lesz megismerkedni a vadászöltözettel, a sajátos szokásokkal, hagyományokkal. A láto­gatók megismerhetik a vadásznak azt az önzetlen munkáját is, amelyet sokszor saját költségükön fejtenek ki: a télen élelem nélkül maradó állatok etetését – mutattak rá a Csíkszeredai Va­dászegyesület vezetői, Albert Gábor ügyvivő és Bencze István igazgató.
A VIII. Székelyföldi Vadásznapok fővédnöke Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek