Előtérben a helytörténet

106

A helytörténeti értékek bemutatásával a múzeumlátogatók körét kívánja bővíteni a Csíki Székely Múzeum a Múzeumi Esték elnevezésű, havi rendszerességgel megszervezett rendezvényével. Az egy évvel ezelőtt rajtolt sorozat sikeresnek bizonyult, s ezen felbuzdulva hétfőtől indul az új évad.

Egész Szereda a fürdőn. „Zsúfoltság” az 1920-as években Részegh Viktor hagyatékából
Egész Szereda a fürdőn. „Zsúfoltság” az 1920-as években Részegh Viktor hagyatékából

Egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban indítottuk a Múzeumi Esték rendezvénysorozatunkat, Ladó Ágota művészettörténész kollégánk kezdeményezésére – emlékeztetett Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, mondván, a múlt évad során kilenc előadás révén az intézmény életébe nyújtottak betekintést.
– Mint általában más kulturális intézmények esetében is, a közönség többnyire csak a végső termékkel – esetünkben a kiállítással, netán múzeumi kiadvánnyal, a színház esetében az előadással – ismerkedik meg, nincs rálátása arra, hogy mit és hogyan dolgoznak az intézmény munkatársai – mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy a Csíki Székely Múzeum küldetésének tekinti a szokásos múzeumi tevékenységen túl is megfelelni a XXI. század igényeinek és elvárásainak megfelelő kulturális intézménnyé válni.
Példaként hozta fel, hogy filmfesztivált szerveznek, koncerteket látnak vendégül, rendszeres időközökben táncházba várják a műfaj kedvelőit, s teszik mindezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a szokásos múzeumlátogató közönség körét kibővítsék, nyissanak a fiatalok, más társadalmi kategóriák felé.
– Ezzel a céllal indítottuk útjára tavaly a Múzeumi Estéket: múzeumpedagógus, képzőművész, művészettörténész, restaurátor, régész, történész, művelődéstörténész, muzeológus munkatársaink mutatták be az intézményben zajló munka egy-egy szeletét – jegyezte meg az igazgató.
Ladó Ágota, a rendezvénysorozat kezdeményezője elmondta, idén a helytörténetre helyezik a hangsúlyt a Múzeumi Estéken.
– Egy-egy adott témakörben az intézmény munkatársa mutatja be a kiválasztott témakör történetét, ezt követően a Daczó Katalin által készített Visszajátszás című kisfilmsorozatból vetítünk egy, a témába vágó kisfilmet, majd a meghívott előadóink – a kérdéskörben jártas városlakók, no meg szakértők – fejtik ki véleményüket a látottak kapcsán, majd a közönség is bekapcsolódik a vitába – vázolta az estek forgatókönyvét Ladó Ágota, megjegyezve, hogy az új évad első estjének témája Csíkszereda két fürdőjének múltja.
A szervezők szándéka nemcsak a helytörténeti ismeretek továbbadása, hanem a meghívottak által elmondottak révén a kutatások elmélyítése, újabb információk begyűjtése, végső soron pedig a készülő várostörténeti kiállítás teljesebbé tétele.
Hétfőn tehát este 7 órára várják az érdeklődőket a Mikó-várba, a Múzeumi Esték új évadjának első találkozójára.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek