Élőt márpedig ne temess!

A Replika Jogán - Székelyhon

879

Olvassuk a Nekrológ helyett című írást Daczó Katalin tollából, amely a szerdai Hargita Népében jelent meg. A Székelyhon köszöni a „törődést”, de talán azért nem kéne temetni azt, ami nem halt meg! Hanem újjászületett, bővült. Ha figyelmesen olvasta volna az említett szerző az elmúlt hónapokban azt a kiadványt, amit most sirat, talán maga is rájöhetett volna, hogy itt legfeljebb átalakulásról, ha szó van, de semmiképpen sem halálról. Lehet, hogy „az okostelefonos korszakban” ez túl nagy elvárás a részünkről. Ugyanis több alkalommal is írtunk a tervezett lépésekről, a folytatás mikéntjeiről, na meg a miértekről.
Ugyanakkor tudnia kell minden siratónak, hogy a halálnál egy rosszabb van: várni a halált! Tudjuk, hogy ennek hagyománya van mindazok fejében-lelkében, akik a köldöknézésen túl nemigen törődnek mással, a holnappal, a jövővel. Csak magukkal! És azzal az egy identitással rendelkező régióval sem ténylegesen, ami esetünkben éppen Székelyföld. Meggyőződésünk, hogy történelmi régiónknak csak akkor van túlélésre esélye, ha végre sikerül leszámolni azzal a gyakorlattal, hogy a székek egymásra dobálnak hetet-havat, netán egymás torkának esve képzelik el saját boldogulásukat. Rossz hírünk van: na az a biztos halál!
Sajnáljuk, de nem létezik olyan, hogy Hargita népe! És nem létezik Kovászna népe sem, ahogy Maros népe is aligha! Nem méltányoljuk azt sem, hogy még mindig vannak olyanok, akik mondvacsinált ismérvek alapján próbálnak nem létező regionális entitásokat szülni, mint például a megyésítés során (és azóta változatlanul) a román hatalom (lásd fejlesztési régiók!).
Elismerjük, bátor lépést tettünk, a kisebb történelmi régiók (Csík, Udvarhely, Gyergyó és Maros) egymásnak feszülése ellenére mi új lapot húztunk, mert nem hisszük, hogy egymás ellenében kell érvényesüljenek. Víziónk van és hitünk.
Erdély, Székelyföld legnagyobb napilapjaként pedig nem fogunk nekrológot írni a Hargita Népéről. Hanem segíteni fogunk. Mindaddig, amíg értéket teremt, és nem Székelyföld ellenében húzza magára a földet a gödör mélyéről. Persze, megmenteni csak azt lehet, aki képes felismerni, hogy a halál szele nemcsak meg-, hanem arcul is csapta.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek