Először szervezték meg a Csíki Kupát

Ökölvívógála

159

Csíki Kupa néven először került sor ökölvívógálára Csíkszeredában a hétvégén. Az eseménynek a Venczel József Szakközépiskola bokszterme adott otthont. Nem sokan feltételeznének ilyesmit erről a sportágról, de hamisítatlan családias hangulat jellemezte a tizenkét mérkőzésből álló sportrendezvényt.

Egy kis sporttörténelem. Először rendeztek ökölvívógálát Csíkszeredában Fotók: Szőke Zsuzsa

Már javában melegítettek az ifjú és felnőtt ökölívók, amikor megérkeztünk a helyszínre. Todor Loránd Farkas József, az gálát szervező csíkszerdai Bene Regaz SE vezetője kérdésünkre elmondta: elég gyakran meghívták a csíkszeredai klubot is különböző ökölvívógálákra, így jutott eszükbe, hogy ők is rendezzenek egyet Csíkszeredában. A helyszín is adta a magát, hiszen a Venczel József Szakközépiskola bokszterme rendelkezik ringgel. Többek közt Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről, Régenből és Zernestből érkeztek a gálán ringbe lépő sportolók.

Az ökölvívás önbizalmat ad
A Csíki Kupán összesen hat csapat vett részt, változó létszámban, így a mérkőzések párosításait is a résztvevők létszámához alkalmazkodva alakították ki. Korosztályonként, illetve súlycsoportonként egy-egy mérkőzést rendeztek meg. A sportágat is népszerűsítő gála tizenkét mérkőzést foglalt magában. A fiúk, illetve a felnőtt férfiak összecsapása mellett egy női mérkőzésre is sor került, a rendező csapat színeit képviselő Rusu Anita kapta csapattársaitól a legnagyobb biztatást. Látva, hogy zömében fiatal, növendék sportolók mérkőznek meg egymással, arról faggattuk Todor Lorándot, hogy milyen készségeiket fejleszti a fiataloknak választott sportáguk. Kérdésünkre kifejtette: azért érdemes a fiataloknak az ökölvívást választaniuk, mert hatalmas önbizalmat ad. Mint részletezte: nagyon sok olyan gyerek van, aki önbizalomhiányban szenved, az ökölvívás pedig tartást ad a gyereknek. Ráadásul tudjuk, hogy az élet nem habos torta, rengeteg harcot kell megvívnia az embernek, amelyekre fel kell készülni, kitartónak kell lenni. A kitartás és önbizalom fejlesztése mellett a fizikai állóképességet is javítja a sportág – ecsetelte a klubvezető. Ha már ott voltunk, természetesen az egyik versenyzőt is szóra bírtuk. Farkas József, a Bene Regaz SE junior korosztályú versenyzője a Hargita Népének elmondta: mindig is megvolt benne a harci kedv, vágyott a küzdelemre ezért is választotta az ökölvívást. No meg azért is, mert az önvédelmet hasznosnak tartja. Elmesélte: két és fél éve űzi a sportágat, és bár érték meglepetések is, de nagyjából azt kapta tőle, amire előzetesen számított. Kérdésünkre elárulta: azt tervezi, hogy felnőttként hivatásos ökölvívó lesz, illetve kiderült róla, hogy igazi lokálpatrióta.
– Örülök neki, hogy idáig fejlődött a csíki ökölvívás, hogy itthon is van verseny, itthon mégiscsak sokkal jobb bokszolni – jelentette ki az ifjú ökölvívó-tehetség.

A látszat néha csal. Barátságos mérkőzések jellemezték a felkészülést szolgáló Csíki Kupát

A felkészülést szolgálta a gála
Egyébként mintegy harminc sportoló vett részt az ökölvívógálán, valamennyi korosztály képviseltette magát, gyerek, serdülő, junior és ifi bokszolók mellett a felnőtt ökölvívók is ringbe szálltak. Todor Loránd kérdésünkre elmondta: a felnőttek számára azért is fontos volt részt venniük a csíkszeredai gálán, mert egy hónap múlva rendezik meg az országos bajnokságot Marosvásárhelyen, így a Csíki Kupa számukra a felkészülést szolgálta. A junior korosztályos fiatalok számára is felkészülési torna volt egyben a gála, ugyanis október közepén Brăilán kerül sor korosztályuk országos bajnokságára. Hasonló cipőben jártak a lányok is, hiszen számukra Eforie Nordon rendezik meg hamarosan az ökölvívó országos bajnokságot. Az országos bajnokságra készülnek az csíkszeredai ökölvívók is.
– Köszönjük Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Bene Regaz SE sportolóinak a Csíki Kupára való felkészülésére, valamint a sportfelszerelések vásárlására nyújtott támogatását – nyilatkozta Todor Loránd.

A csíkszerdai sportolók eredményei

Szőcs Bencze a 30 kilogrammos súlycsoportban az első helyet szerezte meg, akárcsak Tamás Sámuel a 38,5 kilogrammos súlycsoport versenyében. Szintén első helyen végzett Bartalis Botond a 43,5 kilogrammos, Rostás Traian a 46 kilogrammos, Farkas József az 52 kilogrammos, Hinyi Szabolcs az 59 kilogrammos ésLőrincz Sándor a 64 kilogrammos súlycsoportban. A fiúk 36 kilogrammos súlycsoportjában második lett Hinyi Romeo, akárcsak Bartalis Hunor az 56 kilogrammos, Menyhárt Hunor a 69 kilogrammos, Moldován Mihai Vlad a 66 kilogrammos súlycsoportokban és Rusu Anita a lányok 54 kilogrammos súlycsoportjában.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek