Először maradnak itthon: Focivébé, székelyek nélkül

13

Nyilvánosságra hozta az Állam Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége az idei világbajnokság tizenhat részt vevő csapatának listáját, amelyen nem szerepel Székelyföld csapata. Az öt és fél éve létező Székelyföld válogatottja megalakulása óta először nem vesz részt a világbajnokságon.

A 2018-as londoni vébén a negyedik helyen zárt Székelyföld. Idén hiányozni fognak

Öt és fél éve, 2014 nyarán kezdődött el a székely futballistákból álló válogatott története. Néhány lelkes fiatal összefogott, egyesületet hoztak létre, játékosokat kerestek meg és megalapították a székely labdarúgó-válogatottat, amely azóta számtalan mérkőzésen képviselte Székelyföldet. A válogatott még abban az évben csatlakozott az Állam Nélküli Népek Labdarúgó Szövetségéhez (CONIFA), amelynek égisze alatt világ- és Európa-bajnokságokon vett részt. Idén viszont biztosan nem lesz tagja a vébé mezőnyének Székelyföld.
Székelyföld válogatottja először Debrecenben lépett pályára a 2015-ös kontinensviadalon, ahol a hatodik helyet szerezte meg. Egy évvel később az Abháziában tartott vébén a csapat a kilencedik helyen zárt, 2017-ben pedig a székely válogatott a legnagyobb sikerét elérve a harmadik helyen végzett az Észak-Cipruson tartott Európa-bajnokságon. A 2018-as londoni vébén a csapat a negyedik lett, a tavalyi Dél-Oszétiában tartott Eb-n pedig a nyolcadik helyen zártak. A székelyföldi válogatott megalakulását követően az idei CONIFA-vébé lesz az első olyan nemzetközi esemény, amelyen nem lesz jelen a csapat.
A CONIFA az év első napjaiban tette közzé az idei vb-n részt vevő csapatok listáját. A szervezők már a helyszínnel is bajban voltak, ugyanis eredetileg Szomáliföld lett volna a világbajnokság házigazdája, ám tavaly augusztusban a CONIFA bejelentette, a rendezők visszaléptek, az új helyszínt pedig decemberre sikerült megtalálni, így Észak-Macedóniában, azon belül pedig Szkopjéban lesznek a vb meccsei.
A CONIFA módosította a vb-selejtezők kiírását, de zöldkártyát kapott a világbajnoki címvédő Kárpátalja, az Eb-győztes Dél-Oszétia, valamint Nyugat-Szahara, utóbbi mint eredetileg kijelölt házigazda. Mi több, mivel Észak-Macedónia nem CONIFA-tag, így Nyugat-Szahara zöldkártyáját nem osztották másra. A tavaly elfogadott selejtezőrendszer viszont nem bizonyult túl jónak, ugyanis a kontinensek között aránytalan lett a vb-re kijutó válogatottak száma a tagorszá­gok számához képest. Ugyanis Afrikának kilenc CONIFA-tagja van és négy helyet kapott a vb-n, Ázsia tizenegy csapattal hármat, míg a CONIFA legtöbb válogatottját adó kontinens, Európa huszonkilenc csapata öt helyet kapott, és ebből kettő a zöldkártyás.
A 2020-as CONIFA-világ­baj­nokságra kijutott csapatok: Európa: Dél-Oszétia, Nyugat-Örményország, Kernow, Jersey, Kárpátalja; Afrika: Matabeleland, Kabilia, Dár­fúr, Nyugat-Szahara; Ázsia: Tamil Eelam, Pandzsáb, Japánban élő koreaiak csapata; Észak-Amerika: Cascadia; Óceánia: Australian First Nations; Dél-Amerika: Mapuche; Chagos-szigetek (Indiai-óceán). A CONIFA közlése szerint a résztvevők listája nem végleges, ugyanis amennyiben nem tesznek eleget egy vagy több csapat szerződéses kötelezettségeinek, úgy helyüket más gárdák vehetik át. A CONIFA ugyanakkor közölte, a január 25-én és 26-án sorra kerülő éves közgyűlésén felülvizsgálják az Eb- és vb-kvalifikációs rendszert, amelyet a tagállamok sem tartanak a legjobbnak. A CONIFA-vébét május 30. és június 7. között tartják Szkopjéban.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek