2021, március 6, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Először kapott ki a Sportklub a Fraditól: Fontos pontokat szerzett a GYHK

Negyedik egymás elleni mérkőzésén a Ferencváros háromgólos győzelmet aratott a Csíkszeredai Sportklub ellen, míg a Gyergyói HK a lehetséges hatból öt pontot otthon tartott, életben tartva felsőházi reményeit, ami a jégkorong Erste Ligát illeti.

Első alkalommal veszített csúcsrangadót a Sportklub                                                                            Fotó: jkb.hu

A Csíkszeredai Sportklub ma­gyarországi kiszálláson, míg a Gyergyói HK hazai pályán igyekezett pontokat szerezni a jégkorong Erste Ligában.

Öt pontot megtartottak
A Gyergyói HK nyitásként a papíron gyengébb Hokiklub Budapestet fogadta saját közönsége előtt, ám a mérkőzés egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan azt a hazaiak elképzelték. A GYHK nem igazán kapta a ritmust, és két harmad után kétgólos hátrányba került. A harmadik harmadra viszont rend került a fejekben, és sikerült az egyenlítés viszonylag rövid időn belül, ám a rendes játékidő végére a győzelem nem lett meg. Ami késett, nem múlott, és a hosszabbítás negyedik percének elején emberelőnyben a bónuszpontot behúzták.
Másnap még nagyobb feladatot kellett megoldani, hiszen a Dunaújvárosi Acélbikák érkeztek. A GYHK ezúttal sokkal jobb felfogásban lépett jégre, és sikerült gyorsabb, pontosabb hokit játszani. Ennek meg is lett az eredménye. Az első két harmadban 1-1 gólt szerezve megléptek kettővel. Az Acélbikák viszont a harmadik harmad elején visszajöttek a meccsbe, ám R. Rupert a hajrában duplázva eldöntötte a meccs sorsát, fontos pontokhoz juttatva csapatát.

Doppinggyanú Brassóban
A Brassói Corona női kézilabdacsapatánál kialakult doppingbotrány minden jel szerint nemcsak a kézilabda szakosztályt érinti, hanem a teljes klubot a Gazeta Sporturilor tényfeltáró cikke szerint. Ez alapján a Corona jégkorongcsapata is érintett a lézeres intravénás kezelésben, amely fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása mellett gyorsítja a gyógyulási folyamatot.
A cikk szerint a jégkorongcsapat 19 játékosa – közte két kiskorú – is részesült ebben a kezelésben.
Ugyanakkor a tényfeltáró riportból kiderült, hogy a klinikai kezelést Brassó Megye Tanács finanszírozta, és a klinika a befolyt összegből visszautalt a Corona klubnak. Ez viszont már korrupció. Egy kezelés ára egyébként 500 lejbe került, és a sportolók akár havi tíz alkalommal is részt vehettek ilyen típusú kezelésben.
Azok után, hogy a Corona női kézilabdacsapatát a nemzetközi porondról – EHF-kupa – és a román bajnokságból is kizárták, továbbá a válogatott játékosait nem hívták be sem a román, sem a montenegrói, sem a brazil válogatottba, elképzelhető, hogy a hokicsapatra is hasonló eltiltás vár. Kizárás fenyegetheti a román bajnokságból, az Erste Ligából, míg a játékosok eltiltásra készülhetnek, sőt már a Nemzetközi Jégkorong Szövetséget is tájékoztatták, ami a válogatottat is nehéz helyzetbe hozhatja.
Persze, mindez akkor lesz ilyen borús, amennyiben a feltevések tényekké válnak.

Elrontott csúcsrangadó
Az alapszakasz során utolsó alkalommal nézett egymással farkasszemet a két tavalyi döntős, a Ferencváros-Telekom és a Csíkszeredai Sportklub. Összetettben a Sportklub eddig 3–0-ra vezetett. A rangadó jó iramban indult, egyik csapat sem óvatoskodott. A Csíkszereda került emberelőnybe a 9. percben, ám ebből ezúttal a Fradi jött ki jobban: Tóth Richárd korongszerzése után Switzer talált be. A következő szeredai fór is kimaradt, aztán a hazaiak játszhattak kettős fórban, és Nagy Gergő élt is az óriási eséllyel. Nem csökkent a lendület a második harmadban sem, mindkét kapusnak volt dolga. A vendégek egyre veszélyesebb akciókat vezettek, és végül a 33. percben összejött a szépítés: Pelley használta ki a védők hibáját. Az FTC két perc után válaszolt is: Farkas tette vissza a korongot a kapu mögül, Tóth Gergő pedig jól érkezett, és nem hibázott. Az utolsó harmadban egymást érték a kiállítások – véleményes kiállítások, mindkét oldalon –, egy darabig újra kettős fórban próbálkozhatott a Fradi, de ezúttal nem használta ki. Bíró Tamás, majd Shalla is 2+10 percet kapott, így a vendégek felzárkózása nem sikerült. Bő két perccel a vége előtt a kapus lehozatalát is megpróbálta a Sportklub stábja, de Switzer üres kapus gólja mindent eldöntött.
Egy nap szünet után a kék-fehérek az Újpest vendégei voltak magyarországi túrájuk zárásaként. Az első harmad kiegyenlített játékot hozott gól nélkül. A második harmadtól hiába vette át a kezdeményezést a Sportklub, a vezetést ugyan megszerezte, de a hazaiak egyenlítettek, sőt a harmadik harmadban a vezetést is megszerezték. Igaz, a gól előtt Rokaly Szilárdot sikerült szabálytalanul szerelni egy térddel való ütközés után, és kontrából született meg az újpesti gól, míg Rokaly nem jött vissza többet a jégre. A hátrány során nagyobb erőket mozgatott meg a Sportklub, és Pelley egyenlített. A hosszabbítás nem hozott döntést, míg a szétlövésekben a csíkiak voltak élesebbek Taratuhin révén.

Erste Liga, eredmények

Péntek: Ferencváros-Telekom – Csíkszeredai Sportklub 4–1 (2–0, 1–1, 1–0) /Switzer (10., 59.), Nagy G. (20.), Tóth Gergő (35.), illetve Pelley (33.)/; Brassói Corona – Dunaújvárosi Acélbikák 2–0 (0–0, 1–0, 1–0) /Armstrong (29.), Brown (60.)/; Gyergyói HK – Hokiklub Budapest 3–2 (0–0, 0–2, 2–0, 1–0) – h. u. /Péter Zs. (44.), Góga (46.), M. Rupert (64.), illetve Pihlqvist (30.), Szűcs (32.)/.
Szombat: Gyergyói HK – Dunaújvárosi Acélbikák 5–2 (1–0, 1–0, 3–1) /Valdix (16.), Vorobjov (22.), R. Rupert (56., 57.), Elekes (57.), illetve Pinczés (44.), Turcotte (60.)/; Brassói Corona – Hokiklub Budapest 5–4 (1–2, 1–1, 2–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel /Fowlie (16.), Gliga (29., 65. – GWG), Tranca (52.), Constantin (55.), illetve Satek (6.), Szűcs (12., 36.), Manninen (50.)/.
Tegnap: Újpest – Csíkszeredai Sportklub 1–2 (0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1) – sz. u. /Horváth Á. (34.), Henderson (47.), illetve Shalla (25.), Pelley (57.), Taratuhin (65. – GWS)/; Debreceni DEAC – Ferencváros-Telekom 0–1 (0–0, 0–0, 0–1).

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Hetvenéves korukig is dolgozhatnának az alkalmazottak – véli a miniszter

Minden alkalmazott akár 70 éves koráig is dolgozhat, ha akar – jelentette be pénteken Botoşani-ban a munkaügyi miniszter. Raluca Turcan azt mondta: a kormány kidolgoz...

Romániában is kimutatták a dél-afrikai vírusmutációt

Romániában is kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját, az év eleje óta jelen lévő brit vírusvariánsnak pedig meghatározó szerepe lehet abban, hogy újra erőre kapott...

Legfrissebb